Τη βούληση της Ελλάδας να στηρίξει τις δράσεις της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου -Αρμενίας για θέματα Διασποράς, τόνισε μετά το τέλος της δεύτερης συνεδρίασής της στο Ερεβάν, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

«Με πυλώνες τους νέους της Διασποράς, αλλά και τις γνωστές προσωπικότητες μας σε όλο τον κόσμο, θα στηρίξουμε τις δράσεις της τριμερούς συνεργασίας μας, επ’ ωφελεία και των εθνών μας και των ομογενών μας» δήλωσε ο κ. Κουίκ σε μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε αυτό «το σημαντικό εγχείρημα θα έχουμε την απόλυτη συμπαράσταση και βοήθεια των απανταχού ομογενειακών οργανώσεων».

Κατά τη δεύτερη τριμερή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Κύπριος επίτροπος για θέματα Διασποράς Φώτης Φωτίου και η υπουργός Διασποράς της Αρμενίας Χράνους Χάκοβιαν (Hranush Hakobyan) καθόρισαν την ατζέντα δράσεων τους για το 2018, που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των τριών χωρών, αλλά και σε χώρες με αυξημένη την αρμενική ομογένεια, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ κ.λπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, η Ελλάδα, μετά την εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρότεινε να φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων, παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες θα συνδράμουν αντίστοιχες οργανώσεις των τριών χωρών. Επίσης, στην Κομοτηνή, όπου υπάρχει σημαντική παροικία των Αρμενίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αριστούχων φοιτητών από τις ομογένειες των τριών χωρών, με απώτερο σκοπό τη διαπανεπιστημιακή σύνδεση της Διασποράς Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας.

Αναφερόμενος σε αυτές τις δράσεις, ο κ. Κουίκ δήλωσε βέβαιος ότι σε αυτές θα συνδράμουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη νεοσύστατη Έδρα των Ποντιακών Σπουδών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, και οι δήμοι των δύο πόλεων, παράλληλα φυσικά με τις τοπικές οργανώσεις των Ποντίων, των Αρμένιων και των Κυπρίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υφυπουργού, ήταν η δεύτερη τριμερής συνάντηση μετά τη σχετική πρωτοβουλία για την ομογενειακή συνεργασία των τριών χωρών, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αρμενίας και υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα θέματα Διασποράς απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχαν τη Τετάρτη στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του, Έντουαρντ Ναλμπαντιάν.

Η τριμερής έληξε με συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γκαρέν Ναζαριάν και με επίσκεψη των επικεφαλής και των αντιπροσωπειών των τριών χωρών στον Πατριάρχη Αρμενίας, Γκαρέγκιν Β’.

Η επόμενη Τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του κ. Κουίκ στην Αρμενία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων και δύο γαρυφάλλων στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ