Στο επίκεντρο η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονος, διοργανώθηκε  το απόγευμα της Τρίτης, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Αγίου Γεωργίου, συνάντηση ενημέρωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων με τον Σύνδεσμο Θεολόγων Ν. Ροδόπης. Η πρωτοβουλία ελήφθη με αφορμή την εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά στα σχολεία κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Κατά τη συνάντηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την ανταπόκρισή τους, ενημέρωσε τα μέλη του Συνδέσμου, θεολόγους – εκπαιδευτικούς στη Μέση Εκπαίδευση, που υπηρετούν σε σχολεία του νομού Ροδόπης, τόσο για τις εισηγήσεις και τις απόψεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών που ετέθησαν κατά τις πρόσφατες εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, όσο και για τις περαιτέρω κινήσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ακολούθησε ευρύς διάλογος, κατά τη διάρκεια του οποίου ετέθησαν όλα τα θέματα από πλευράς των θεολόγων εκπαιδευτικών που πήραν μέρος. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του περιεχομένου του νέου μαθήματος των θρησκευτικών, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη για επικαιροποίηση, βελτίωση και αναβάθμιση των υπαρχόντων βιβλίων και της ύλης που υπάρχει, όπως και ο εμπλουτισμός της. Ωστόσο διαπιστώθηκε πως η διάρθρωση της ύλης στο νέο πρόγραμμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σύγχυσης στους μαθητές.

Επίσης διαπιστώθηκε ο προβληματικός και βεβιασμένος τρόπος, που εισήχθησαν τα νέα προγράμματα, χωρίς να έχει προβλεφθεί η σχετική επιμόρφωση αλλά και χωρίς τα σχολεία να πληρούν τις προϋποθέσεις από υλικοτεχνική υποδομή να υποστηρίξουν τον νέο τρόπο διδασκαλίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων καταλήγοντας δεσμεύτηκε να προωθήσει τις θέσεις του Συνδέσμου στην Ιεραρχία της Εκκλησίας και στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον λόγο αυτό.