Μία ληστεία και εβδομήντα (!) κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κυρίως από οικίες, που είχαν διαπραχθεί από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2013 σε πόλεις και χωριά της Θράκης, εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής μετά από πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων.

Συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έντεκα ημεδαπών, ηλικίας από 21 έως και 45 ετών, σε βάρος των οποίων σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ληστείας και των διακεκριμένων κλοπών «από δράστες που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατά συρροή».

Ειδικότερα, από τις αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι οι δράστες   το παραπάνω χρονικό διάστημα είχαν ενωθεί σε ομάδα, και ενεργώντας με διαφορετικές συνθέσεις, διέπρατταν διαρρήξεις κυρίως οικιών σε πόλεις και χωριά της Θράκης, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία: επέλεγαν οικίες από τις οποίες απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες, παραβίαζαν τις κεντρικές εισόδους, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, ερευνούσαν το εσωτερικό τους, και αφαιρούσαν κυρίως χρυσαφικά – κοσμήματα, ηλεκτρονικές – ηλεκτρονικές συσκευές και χρηματικά ποσά.

Αναλυτικότερα, διέρρηξαν συνολικά εξήντα εννέα οικίες και τις εγκαταστάσεις ενός ιδρύματος, ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν ακόμη μία οικία χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την πράξη τους.

Κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων αφαίρεσαν 18.000 ευρώ περίπου, τέσσερις χρυσές λίρες και χρυσαφικά – κοσμήματα, ηλεκτρονικές – ηλεκτρικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα η αξία των οποία υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ.   

Σε μία μάλιστα από τις διαρρήξεις, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ένας από αυτούς χτύπησε με άγνωστο αντικείμενο τον ιδιοκτήτη τον οποίο και τραυμάτισε. Στην περίπτωση προέκυψε η εμπλοκή δύο εκ των δραστών, ηλικίας 40 και 35 ετών, στην οποία επίσης συμμετείχαν και άγνωστοι μέχρι στιγμής συνεργοί τους.

Όλοι οι δράστες έχουν απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές, ενώ οι επτά από αυτούς, και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές.