Μια άκρως τιμητική για την Κομοτηνή, τη Ροδόπη και τη Θράκη αποστολή, ανέλαβε ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εκδηλώσεις λήξης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βουλγαρίας – είναι η πρώτη φορά που σύλλογος της Ροδόπης πετυχαίνει κάτι τέτοιο. 

Οι εκδηλώσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος 22 ευρωπαϊκές αποστολές, θα πραγματοποιηθούν από τις 25 ως τις 30 Ιουνίου στη Σόφια, και ενσωματώνουν και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ “Vitosha” που διοργανώνεται στη γείτονα χώρα 22 χρόνια τώρα και το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες διεθνείς διοργανώσεις.

Η τριακονταμελής αποστολή των Θρακών Κομοτηνής θα παρελάσει χορεύοντας με την ορχήστρα της κατά την παρουσίαση των συμμετεχόντων, θα κάνει δύο δεκαπεντάλεπτες αυτόνομες εμφανίσεις κατά την τελετή έναρξης και κατά την τελετή λήξης, στο Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και στο κέντρο της Σόφιας, ενώ θα συμμετάσχει και στο ολονύκτιο αποχαιρετιστήριο πανηγυρικό event, όπου μεταξύ άλλων, έξι ζευγάρια χορευτών από όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους θα χορέψουν τον “Χορό του Φεστιβάλ”.

Παράλληλα, θα λάβει μέρος σε χορευτικές συνεργασίες με άλλες αποστολές στις οποίες θα διδάξει και από τις οποίες θα διδαχθεί παραδοσιακούς χορούς, ενώ θα έχει ακόμη συνεργασίες και εθιμοτυπικές επαφές με τον Υπουργό Πολιτισμού της γείτονος, τη Δήμαρχο Σόφιας και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ.

Δεδομένου του υψηλότατου επιπέδου της διοργάνωσης, την ελληνική αποστολή από την Κομοτηνή θα συνοδεύσουν δεξιοτέχνες και βαθείς γνώστες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής: ο Παύλος Ματρακούλιας (κλαρίνο), ο Σταμάτης Σαμαράς (λαούτο και τραγούδι), η Δώρα Καραγκιοζάκη (κανονάκι και τραγούδι), και ο Ορέστης Στοϊωάννου (κρουστά).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Τζερνικούδης, και ο αντιπρόεδρος και αρχιχοροδιδάσκαλος Γιάννης Τζερνικούδης, υπογράμμισαν τη σημασία της συμμετοχής τους στο μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό πολιτισμικό γεγονός, αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της διοργάνωσης, και ευχαρίστησαν όσους στηρίζουν την αποστολή τους.