Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής φιλοξενεί καθηγητές και μαθητές από την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με τίτλο Constructing European Identity through Material and Intangible Heritage (Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμέσου της υλικής και άυλης κληρονομιάς).

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώνεται με τη συγκεκριμένη συνάντηση, που λαμβάνει χώρα την τρέχουσα εβδομάδα στο σχολείο της Κομοτηνής. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα γεμάτο με δραστηριότητες και επισκέψεις πρόγραμμα, που ετοίμασαν οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου, καθώς και οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους.

Τη Δευτέρα οι καθηγητές και οι μαθητές συναντήθηκαν στο χώρο του σχολείου, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή υποδοχής. Μαθητές του 4ου Γυμνασίου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ η χορωδία του σχολείου τραγούδησε γνωστά τραγούδια του τόπου μας. Ανάλογα, και τα άλλα σχολεία ετοίμασαν από ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι ή χορό της πατρίδας τους. Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Ζυθοποιεία Βεργίνα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια, το ένα στο σχολείο, με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, που αφορούσε στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών, και το άλλο στο μαγειρείο του 5ου Παιδικού Σταθμού που αφορούσε στην παρασκευή παραδοσιακής τυρόπιτας.

Το πρόγραμμα του τριημέρου, από την Τρίτη μέχρι και αυριο, περιλάμβανε:

  • επίσκεψη στους Φιλίππους Καβάλας και στο Μουσείο Καπνού
  • περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης
  • συμμετοχή σε γεύμα, που ευγενικά χορήγησε η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής
  • συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνή και περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης (Παναγία, Βυζαντινό τείχος, Ιμαρέτ, Τσανάκλειος, Λέσχη Κομοτηναίων και άλλα)
  • επίσκεψη στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο
  • ολοήμερη εκδρομή στο Σουφλί και επισκέψεις στα Μουσεία Μεταξιού, τα Κουκουλόσπιτα και τα παλιά εργοστάσια μεταξιού
  • συμμετοχή σε εργαστήριο Θρακικής κουζίνας, στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης.

Μεθαύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί το πρωί συνάντηση απολογισμού του προγράμματος, με τη συμμετοχή των Ελλήνων και των ξένων καθηγητών και μαθητών, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας αντιπροσωπείες από την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία θα αποχαιρετήσουν την Κομοτηνή, παίρνοντας μαζί τους όμορφες και ξεχωριστές εμπειρίες.