Πρόταση προς τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, προκειμένου στις 19 Μαΐου 2019, ενόψει της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το κτίριο της Βουλής να φωτιστεί με δύο χρώματα – το κόκκινο για το αίμα των 353.000 αθώων θυμάτων και το μαύρο για το πένθος – έχει υποβάλλει από τις 8 Ιουνίου ο ιδρυτής του e-pontos.gr Θεόφιλος Κωτσίδης.

  • Για την υποστήριξη της πρότασης διενεργείται διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ΕΔΩ.

Η επιστολή του κ. Κωτσίδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως γνωρίζετε στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», με τον Νόμο 2.193/1994 ΦΕΚ Α’ 32.

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει αποδειχθεί πια επιστημονικά με τα αρχειακά τεκμήρια που αποκάλυψαν οι έρευνες. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες (International Association for Genocide Scholars, IAGS), εξέδωσε το 2007 το Ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει το διαπραχθέν έγκλημα της Τουρκίας στους προαναφερθέντες λαούς.

Τα στοιχεία που υπάρχουν για το έγκλημα της Γενοκτονίας ενάντια στους Έλληνες του Πόντου είναι επαρκή για να χαρακτηριστεί το έγκλημα ως γενοκτονία, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε η Συνθήκη του ΟΗΕ το 1948 για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Η συνεχιζόμενη άρνηση του εγκλήματος της Γενοκτονίας από το σύγχρονο τουρκικό κράτος είναι προσβολή της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης.

Με αφορμή και την επίσκεψή σας στην έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», του ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Κων. Φωτιάδη, και όλα όσα καταμαρτυρούν τα σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα που είδατε, την ευαισθησία σας σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, θα ήθελα να σας προτείνω το Ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε μία συμβολική κίνηση και να φωτιστεί με δύο χρώματα, ανήμερα της 19ης Μαΐου, αρχής γενομένης από τις 19 Μαΐου 2019. Να φωτιστεί με το κόκκινο και το μαύρο χρώμα. Κόκκινο για το αίμα των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και μαύρο για το πένθος.

Θεόφιλος Κωτσίδης».