Φωτοστιγμές της Κομοτηνής του 1920, από την περίοδο δηλαδή που η πόλη ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό, φιλοξενούνται σε νέο συλλεκτικό ημερολόγιο τοίχου, του 2017, του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης.

Στόχος της ιδέας, πέρα από τη «ρομαντική» θεώρηση των πραγμάτων που έχει ο Σύλλογος, είναι «το ημερολόγιο αυτό να αποτελέσει μέρος του αρχείου κάθε Κομοτηναίου που ενδιαφέρεται για την ιστορική διαδρομή της πόλης», σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χρήστος Χατζηπέμου.

Ξεφυλλίζοντας κανείς το καλαίσθητο ημερολόγιο, συναντάται με εμβληματικά κτίρια και συμβολικές τοποθεσίες της πόλης, όπως το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, η Τσανάκλειος Σχολή, ο Πύργος του Ρολογιού, η οδός Βενιζέλου, η πλατεία Ειρήνης, κά.

Όπως εξάλλου επισήμανε ο επιμελητής των συνοδευτικών κειμένων, κ. Κώστας Κατσιμίγας, «επιλέξαμε αυτές τις φωτογραφίες για να προκαλέσουμε και έναν προβληματισμό: καλό είναι να σκεφτούμε όλοι μας πώς πήραμε την πόλη μας το 1920 και πώς την έχουμε φτιάξει σχεδόν εκατό χρόνια μετά».

Οι φωτογραφίες προέρχονται από καρτ-ποστάλ της εποχής, και όπως διασαφηνίζουν οι άνθρωποι του συλλόγου, το γεγονός ότι πολλές από τις λεζάντες είναι γραμμένες στη βουλγαρική γλώσσα, οφείλεται στο ότι την περίοδο 1913-1919 η Κομοτηνή ήταν βουλγαροκρατούμενη.