Συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης Βάσης ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, διοργανώνουν την Κυριακή 11/2 και ώρα 11 π.μ. στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, οι Επιτροπές Ειρήνης, Εργατικά Σωματεία και Φορείς από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Θα μιλήσουν οι:

 • Χρήστος Τρέλλης, μέλος Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
 • Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΕΕΔΥΕ και Κίνησης για την Εθνική Άμυνα, εκπρόσωπος Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

Λεωφορείο από την Κομοτηνή θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. από το Δημαρχείο.

Στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές αναφέρουν:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις είναι σύνθετες και επικίνδυνες. Σε όλες τις περιοχές του πλανήτη εκδηλώνονται θερμές εστίες αντιπαραθέσεων, προσωρινών ή μονιμότερων στρατιωτικών συγκρούσεων, ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, οι έρευνες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και σε άλλες περιοχές, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, γενικότερα την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, όπως και σε άλλες περιοχές της υδρογείου, «τραβούν» μεγάλα ανταγωνιζόμενα συμφέροντα, διεθνούς εμβέλειας ενεργειακούς ομίλους. Συνολικά διευρύνεται  το πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στην πολιτική της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, συμμετέχει σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εκθέτοντας τον λαό και τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους. Αυτή την περίοδο βάζει πλάτη για να ενισχυθεί η παρουσία  των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ αλλά και της  Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια με την ολοκλήρωση της ένταξης της FYROM στο NATO μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, και αργότερα στην Ε.Ε. για να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Γι΄ αυτό η κυβέρνηση πανηγυρίζει που η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο με τη σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, με το ξεπούλημα των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σε πολυεθνικούς κολοσσούς των logistics και τη σύνδεσή τους με τον σιδηρόδρομο, αλλά και σε ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή του ΤΑΡ, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG.

Γι΄ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε με τις ΗΠΑ την επέκταση  της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας συμφώνησε στη δημιουργία Βάσης ελικοπτέρων στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όπως συμβαίνει με τις Ευρωατλαντικές Βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν χρόνια τώρα στη χώρα μας, έτσι και αυτή η Βάση στην Αλεξανδρούπολη θα αξιοποιηθεί για να βελτιώσουν τη θέση τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών και για να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Όμως ο λαός είναι ο μεγάλος χαμένος που  τώρα  ματώνει από τα μνημόνια, την ανεργία, τους φόρους, και «αύριο» θα κληθεί να ματώσει και να γίνει «κρέας» για τα κανόνια.

Ήδη η Βάση ελικοπτέρων Αλεξανδρούπολης αξιοποιήθηκε δύο φορές από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα.

Σε καλούμε να πάρεις μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη για να απαιτήσουμε:

 • Όχι στην εγκατάσταση της ΝΑΤΟϊκής Βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.
 • Όχι στη συμφωνία κυβέρνησης – ΗΠΑ.
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
 • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Όχι στην πολιτική που μετατρέπει τις μειονότητες σε εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι μειονότητες γέφυρες φιλίας των λαών.
 • Να κλείσουν, η Βάση της Σούδας και όλες οι άλλες Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
 • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στο εξωτερικό.
 • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα – Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
 • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του».