Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη δημιουργία έδρας ρωσικών σπουδών και έδρας ποντιακών μελετών στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), δήλωσε ο πρύτανης του ιδρύματος Περικλής Μήτκας, στο περιθώριο της έκθεσης των κορυφαίων ρωσικών πανεπιστημίων «Lomonosov Moscow State University», «Moscow State University of International Relations», «Peoples’ Friendship University of Russia» και «Kuban State University», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μήτκας τόνισε ότι οι σχέσεις του ΑΠΘ με τα ρωσικά πανεπιστήμια μόνο “επιφανειακές” δεν είναι, και αναφέρθηκε στις πολύχρονες και στενές σχέσεις που διατηρεί με αυτά, το πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας με δεκαέξι ιδρύματα, πέντε συνεργασίες στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Erasmus + International», η προοπτική ίδρυσης κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος από τη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και την αντίστοιχη Σχολή του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών, καθώς και ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο του «2016: Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα». Ειδική μνεία, δε, έκανε ο πρύτανης, στο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ, που εδώ και 22 χρόνια προωθεί τις ελληνικές σπουδές σε πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών.

Όπως άλλωστε έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το πανεπιστήμιο «Kuban State University» αναλαμβάνει τα έξοδα για μια αποστολή με εκπαιδευτικό και ερευνητικό ενδιαφέρον για τους δέκα αριστούχους φοιτητές του ΑΠΘ που παρακολουθούν το μάθημα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο ΑΠΘ. Η ομάδα αυτή θα συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα για τη Ρωσική Γλώσσα, ενώ επιπλέον θα υλοποιηθεί δωρεάν πρόγραμμα επιμόρφωσης – κατάρτισης για αναβάθμιση προσόντων για τη διδασκαλία της Ρωσικής στο ΑΠΘ.

Παράλληλα, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας του «Lomonosov Moscow State University», Καθηγητής V. Chastnykh, ανακοίνωσε την άμεση χορήγηση τριών υποτροφιών ετήσιας διάρκειας σε ισάριθμους άριστους φοιτητές του ΑΠΘ, επ’ ανταλλαγή με τρεις υποτροφίες που θα δώσει το ΑΠΘ σε Ρώσους φοιτητές για εκμάθηση της ελληνικής στο ΑΠΘ. Επίσης, ενθάρρυνε τη θεσμοθέτηση από πλευράς ΑΠΘ Διαγωνισμού Ρωσικής Ποίησης στο ΑΠΘ, με έπαθλο μηνιαία υποτροφία για πρακτική άσκηση στη Μόσχα.

Πηγή: imerisia.gr

Επιμέλεια: inkomotini.gr