Σε δήλωσή του, ο δάσκαλος, αιρετός του ΠΥΣΠΕ, εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση, κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, καταγγέλλει:

«Η σημερινή απεργία απογυμνώνει και καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και όλου του υπόλοιπου μνημονιακού τόξου των προηγούμενων κυβερνήσεων, την πολιτική της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ που έχει οδηγήσει τα τελευταία επτά χρόνια σε μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σε κλείσιμο χιλιάδων σχολείων σε όλη τη χώρα και δεκάδων στην περιοχή μας, στην περιπλάνηση, στην ομηρία, στην ανεργία και στη φτώχεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά και το πιο σοβαρό, σε σοβαρή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, του ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου, και σε περιφρόνηση των πραγματικών αναγκών και μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η σημερινή απεργία έρχεται και θρυμματίζει το λούστρο της επίπλαστης κανονικότητας που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τη συνεργασία των Διευθύνσεων και Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης περί ομαλής τάχα λειτουργίας των σχολείων. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθώς μόνο στην περιοχή μας, στο ΠΥΣΠΕ Ροδόπης, αυτή τη στιγμή λείπουν:

– 25 δάσκαλοι/ες, υπεύθυνοι ολοήμερου στα δημοτικά, μια έλλειψη που δεν αναγνωρίζεται από το ΥΠΠΕΘ και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά γιατί βολικά καταργήθηκαν οι θέσεις αυτές με την απίστευτης σύλληψης Υπουργική Απόφαση Φίλη για το ολοήμερο δημοτικό που έχει επιπλέον οδηγήσει πολλά ολοήμερα να λειτουργούν μέχρι τις 15:00 αντί για τις 16:00 το απόγευμα, καθώς έθεσε τέτοια όρια λειτουργίας ώστε τα τμήματα να κλείνουν αντί να καλύπτονται τα κενά τους.

– περίπου 25 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων του δημοτικού σχολείου (πληροφορικής, μουσικής, αγγλικών, φυσικής αγωγής, γερμανικών), ενώ μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η κατ’ όνομα εισαγωγή του μαθήματος της πληροφορικής σε σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και εργαστήρια πληροφορικής.

– 40 δάσκαλοι/ες ειδικής αγωγής για Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης.

– 14 δάσκαλοι/ες, υπεύθυνοι Τμημάτων Υποδοχής των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

– 2 νηπιαγωγοί.

Λείπουν δηλαδή συνολικά πάνω από εκατό εκπαιδευτικοί, περίπου το 1/7 των αναγκαίων εκπαιδευτικών, με πλήρη υποβάθμιση όλων των ενισχυτικών, υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών θεσμών και δομών του δημόσιου σχολείου. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως τολμά το ΥΠΠΕΘ και οι Διευθύνσεις του να μιλούν για κανονικότητα.

Οι γονείς των μαθητών μας, βλέπουν πως δεν λείπουν οι δάσκαλοι από τις τάξεις, αλλά ταυτόχρονα βλέπουν πως δεν υπάρχουν παράλληλες στηρίξεις για τους μαθητές που τις χρειάζονται, δεν υπάρχουν τμήματα υποδοχής για την ενίσχυση της ελληνομάθειας των μαθητών που δεν έχουν τα ελληνικά ως μητρική τους γλώσσα, βλέπουν τα υποστελεχωμένα τμήματα ένταξης, βλέπουν το γαϊτανάκι διαφορετικών εκπαιδευτικών κάθε μέρα στα ολοήμερα.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών θα συνεχιστεί. Η πολιτική κυβέρνησης ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΔΝΤ είναι ασύμβατη με τις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών και της κοινωνικής πλειοψηφίας, και δεν σηκώνει ρετουσαρίσματα ή διορθώσεις, αλλά μόνο ανατρέπεται».