ΑΧΕΠΑΝΣ 7

Την πρόταση, οι φοιτητές και οι σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου σπουδών τους, ώστε, ειδικά όσον αφορά τη Θράκη, να θωρακίζεται εθνικά η περιοχή, κατέθεσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Σταύρος Λυγερός, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κομοτηνή που διοργάνωσαν το ανδρικό και το γυναικείο τμήμα των AHEPANS, «Ορφέας» και «Θυγατέρες της Πηνελόπης» αντιστοίχως, στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας για τα θέματα της Θράκης, που υλοποιεί ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης – καμπάνια που θα κορυφωθεί με σχετική εκδήλωση και στη Νέα Υόρκη.

«Υπουργείο Θράκης»

Ταυτόχρονα ο κ. Λυγερός, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η αναγκαιότητα σύστασης ακόμη και Υπουργείου Θράκης, ενώ επιτίμησε και τα κόμματα για τις σχέσεις που αναπτύσσουν με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής με σκοπό την ψηφοθηρία.

ΑΧΕΠΑΝΣ 8Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε: «Η υπόθεση της Θράκης θα πρέπει να ανησυχήσει την κυβέρνηση. Στη Θράκη κρίνονται πολλά για την εθνική ασφάλεια, και ως εκ τούτου οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο πώς συμπεριφερόμαστε. Εάν αλλού υπάρχει πολυτέλεια να γίνονται λάθη, εδώ στη Θράκη δεν υπάρχει. Η υπόθεση της Θράκης απαιτεί σχεδιασμό και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις. Απαιτείται δέσμη παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, εάν θέλουμε να την οχυρώσουμε από εθνικής άποψης. Η οχύρωση της Θράκης δεν περιορίζεται μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά απαιτεί παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, σε όλα τα επίπεδα όπου εδραιώνεται η ελληνικότητα της περιοχής και η κυριαρχία του ελληνικού κράτους. Είναι επείγουσα η ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου κέντρου συντονισμού όλων των πολιτικών για τη Θράκη, όχι απλώς μιας επιτροπής σε επίπεδο Βουλής, κάτι που είναι αναγκαίο για τον συντονισμό, αλλά ακόμα και ενός Υπουργείου Θράκης. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος να έχει αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο τον συντονισμό όλων των δράσεων από κάθε υπουργείο, από το παιδείας μέχρι το εξωτερικών κ.τ.λ., να τα συντονίζει. Οφείλουμε να έχουμε μια ιδιαίτερη ματιά. Στον τομέα της ανάπτυξης, το κράτος αν και δεν μπορεί να υποχρεώσει μία ιδιωτική επιχείρηση να εγκατασταθεί στη Θράκη, μπορεί να οχυρώσει και να μεγαλώσει το πανεπιστήμιο της. Επιπλέον μπορεί να επαναλειτουργήσει τις αστυνομικές σχολές ή και να δημιουργήσει και άλλες. Αυτή για μένα θα μπορούσε να είναι η παρέμβαση του δημόσιου τομέα η οποία θα μπορούσε να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όμως και έξυπνες λύσεις. Για παράδειγμα, για ποιόν λόγο οι φοιτητές όταν εγγράφονται σε ένα πανεπιστήμιο, να μην εγγράφονται και στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου σπουδών τους, και όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να επιστρέφουν πίσω; Με αυτό θα είχαμε τουλάχιστον 12.000 ψηφοφόρους πρόσθετους στη Θράκη, με ό,τι αυτό σημαίνει. Θα έπρεπε επίσης τα κόμματα να βάζουν κάποια όρια στους υποψηφίους τους. Δεν είναι δυνατόν, και όχι μόνο Βουλευτές, αλλά και τοπικοί άρχοντες, να προσπαθούν να προσελκύσουν μουσουλμανικές ψήφους, παίζοντας όχι μόνο με τους μουσουλμάνους και με τα θεμιτά συμφέροντα που έχουν, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και με το προξενείο, και μάλιστα χωρίς να τιμωρούνται από τα κόμματα τους».

Ευρ. Στυλιανίδης: «Αντίπαλος της Δημοκρατίας δεν είναι όλος ο ισλαμικός κόσμος, αλλά κάποιοι ακραίοι φονταμενταλιστές»

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει γίνει αντίστοιχη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της τοπικής Λέσχης Αστυνομικών, στην οποία συμμετείχαν και σχολεία, γνωστοποίησε πως θα ακολουθήσουν ανάλογες παρουσιάσεις, στις 11 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, με την παρουσία όχι μόνο θρακικών σωματείων των ΗΠΑ, αλλά και πολλών άλλων ομογενειακών οργανώσεων, και στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, σε εκδήλωση που θα οργανώσουν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, η Ένωση Κομοτηναίων και άλλοι θρακικοί σύλλογοι.

ΑΧΕΠΑΝΣ 4«Από τη Θράκη δεν βγήκαν μαχητές του ISIS»

«Πρόκειται για μια ενημερωτική εκστρατεία που έχω ξεκινήσει με τους συνεργάτες μου προκειμένου να ενημερώσω για το μοντέλο που έχει εδραιώσει η ελληνική πολιτεία στη Θράκη, το μοντέλο της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά παράλληλα και για τις ευκαιρίες ή τους κινδύνους που διαμορφώνονται στην περιοχή μετά τα διεθνή γεγονότα και την οικονομική κρίση», εξήγησε ο Βουλευτής, κάνοντας λόγο για τριπλή στόχευση της δράσης του: «Στόχος είναι να ενημερωθούν Έλληνες και ξένοι για το τι έχει συντελεστεί εδώ για την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, και γιατί το μοντέλο αυτό που έχτισε η Ελλάδα στις σχέσεις χριστιανών-μουσουλμάνων είναι επιτυχές, και μάλιστα αυτό να παρουσιαστεί τώρα που αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο με την οργάνωση ISIS, ώστε να δείξουμε ότι αντίπαλος της Δημοκρατίας δεν είναι όλος ο ισλαμικός κόσμος, αλλά κάποιοι ακραίοι φονταμενταλιστές οι οποίοι μετέρχονται όλων αυτών των απάνθρωπων μεθόδων προκειμένου να περάσουν την πολιτική τους. Το μοντέλο το ελληνικό στη Θράκη δεν γέννησε μαχητές του ISIS, αλλά μία φιλήσυχη μουσουλμανική μειονότητα».

«Δημογραφικά εγκλήματα»

«Δεύτερος στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση τόσο της ομογενειακής κοινότητας, όσο και της ελληνικής πολιτείας για να προσέξει τη Θράκη στην οποία αυτή τη στιγμή συντελούνται δημογραφικά εγκλήματα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, λόγω της ανεργίας και της υποανάπτυξης, εγκαταλείπει την περιοχή, με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται, να κλονίζεται, να διαταράσσεται, η ισορροπία μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, κάτι που ανοίγει ορέξεις σε εθνικιστικούς κύκλους».

«Αναχαίτιση της ανεργίας»

«Τρίτος στόχος είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της περιοχής για την προσέλκυση επενδύσεων και την επίτευξη ουσιαστικής ανάπτυξης που θα γεννά θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπίζει την ανεργία».

Κατά τον κ. Στυλιανίδη, κοινός παρονομαστής των τριών στόχων, είναι η ευαισθητοποίηση και της τοπικής κοινωνίας, «η οποία είναι και το μεγάλο θύμα οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης, ή ο μεγάλος ωφελημένος εάν τα πράγματα πάνε καλά».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελέημων, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης, Πρέσβης Νικόλαος Πιπερίγκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, και ο αντιδήμαρχος υποδομών & περιβάλλοντος Κομοτηνής κ. Γιώργος Ζηλούδης, ενώ στους ομιλητές, εκ μέρους των διοργανωτών, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες.

ΑΧΕΠΑΝΣ 10

ΑΧΕΠΑΝΣ 5

 

ΑΧΕΠΑΝΣ 9

ΑΧΕΠΑΝΣ 11

ΑΧΕΠΑΝΣ 3

ΑΧΕΠΑΝΣ 6

ΑΧΕΠΑΝΣ 13

ΑΧΕΠΑΝΣ 12

photos by Photo Art