Τις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ποιοτική ανάδειξη του βαμβακιού, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη 2η ετήσια Ημερίδα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 27ης AGROTICA στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, στρατηγικές επιδιώξεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών με άμεσο στόχο τη δημιουργία συνεργατισμού, την υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας που συμβάλουν στην εξοικονόμηση των γεωργικών εισροών (λίπανση, άρδευση, κ.λπ.), την  επιλογή κατάλληλων ποικιλιών για την μεγαλύτερη ποσοτική και ποιοτική απόδοση, την πιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητας του τελικού προϊόντος, κ.ά.

Η ομιλία του Υπουργού:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να παρευρίσκομαι στη συγκεκριμένη ημερίδα που αφορά ένα δυναμικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερο προϊόν της χώρας μας, το βαμβάκι, και η οποία δεν πραγματεύεται απλά τα γενικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας, αλλά ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα μπροστά θίγοντας θέματα που αφορούν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, πράγμα που αποτελεί και το ουσιαστικό ζητούμενο των Ελληνικών γεωργικών προϊόντων.

Στη χώρα μας το βαμβάκι καταλαμβάνει εκτάσεις που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, και ως γνωστό συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων. Οι εξαγωγές του δημιουργούν εισροές πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ το έτος, και παράλληλα συνεισφέρει στην τοπική οικονομία και βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα ως ο «βασιλιάς» του κάμπου, συνδέοντας αρμονικά όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή). Η δυναμική του συγκεκριμένου προϊόντος είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας και έχει χιλιοειπωθεί σε πολλές συναντήσεις.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ σε ένα σημείο που όλη αυτή την περίοδο στο Υπουργείο θεωρούμε ως τον πρωταρχικό στόχο στον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Και δεν είναι άλλο παρά ο συνεργατισμός στον αγροτικό χώρο. Μια έννοια που όταν αποκτήσει ουσία (σάρκα και οστά), θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στον αγροτικό χώρο – από τη μείωση του κόστους παραγωγής έως τη διεκδίκηση καλύτερης τιμής και τη δυναμική προβολή του προϊόντος. Κορυφή της πυραμίδας του συνεργατισμού αποτελούν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις τις οποίες δυναμικά  υποστηρίζουμε στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, μια δυναμική μορφή συνεργατισμού που συστάθηκε υπό των ημερών διακυβέρνησής μας. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας της, θεωρούμε ότι έχει συμβάλλει αρκετά στον χώρο του βαμβακιού.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Από πλευράς μας όλοι στο Υπουργείο (πολιτική ηγεσία, υπηρεσιακοί παράγοντες), είμαστε δίπλα σας, να σας ακούσουμε και παράλληλα να συν-διαμορφώσουμε το τοπίο που οραματίζεστε για το εθνικό μας προϊόν, μέσα βέβαια από τα κανονιστικά πλαίσια που ισχύουν.

Στρατηγική μας επιδίωξη είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η ποιοτική ανάδειξη του προϊόντος. Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε ενεργά παρεμβάσεις που αφορούν:

  • τη δημιουργία ομάδων παραγωγών με άμεσο στόχο τη δημιουργία συνεργατισμού και οικονομίας μικρής κλίμακας.
  • την υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας που συμβάλουν στην εξοικονόμηση των γεωργικών εισροών όπως η λίπανση, η άρδευση, κ.λπ.
  • την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών με τη μεγαλύτερη ποσοτική και ποιοτική απόδοση.
  • την πιστοποίηση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Ήδη είναι γνωστή η συνεργασία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για θέματα που αφορούν στην ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού. Επιπλέον, μόλις χθες εγκαινιάσαμε την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού σε δομές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη. Μια τράπεζα η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη στη διατήρηση, προβολή και χρησιμοποίηση ελληνικών ποιοτικών ποικιλιών βαμβακιού.

Στόχο μας λοιπόν αποτελεί, μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία, να αναδιαμορφώσουμε ή ακόμα και να δημιουργήσουμε μια νέα κατεύθυνση και προοπτική για το μέλλον του προϊόντος, με κύριο άξονα τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητάς του.

Με την ελπίδα να προκύψουν χρήσιμα και εφαρμόσιμα συμπεράσματα  για τον κλάδο του βαμβακιού, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της 2ης ετήσιας ημερίδας που διοργανώνετε».