Το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενόψει της βελτίωσης του κλίματος στο μέτωπο της οικονομίας με ορίζοντα την έξοδο από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο, και στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Novartis, επιβεβαιώνει η μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Έθνος» στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 8.000 εκλογέων.

Πέντε μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διαφορά έχει συρρικνωθεί στο 4,4%. Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση αγγίζει το 21,6% στην πρόθεση ψήφου, και το κυβερνών κόμμα ανεβάζει – οριακά – τα ποσοστά του στο 17,2%. Την τρίτη θέση με ποσοστό 7,8% μοιράζονται Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί με 6,3%. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν οι ΑΝΕΛ με 2,5%.

Το τοπίο ωστόσο είναι ακόμα θολό, αφού «πρώτο κόμμα» αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι με 24%, οι οποίοι είναι και εκείνοι που θα κρίνουν τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, στοιχείο που καταδεικνύει πως όλα είναι ανοιχτά στο πολιτικό σκηνικό. 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο … κανένας, με 47,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει οριακές απώλειες με ποσοστό 28,5%, και ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει τη θετική στάση του 22,5% των ερωτηθέντων.

Επίσης, μολονότι οι ερωτώμενοι είναι προβληματισμένοι για την εικόνα και την κατάσταση της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 38% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Αξιοσημείωτο, ακόμη είναι και το εύρημα της έρευνας, ότι περίπου επτά στους δέκα βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρώπης, όχι όμως και εντός της Ευρωζώνης, όπου τα ποσοστά πέφτουν στο 50%.