• Τον Οκτώβριο η έκδοση των πρώτων τόμων από τον Φάκελο της Κύπρου.

Τρία έγγραφα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας από την περίοδο της Επταετίας, παρέδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τα εξής ιστορικά έγγραφα:

1) Τηλεγράφημα του Βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο του 1967, λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα του Γ. Παπαδόπουλου.

2) Κοινοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο απόφασης του Αρχηγού ΓΕΣ για απαγόρευση δίσκων της Μελίνας Μερκούρη (13-4-1968).

3) Πρακτικά συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974 υπό τον Πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της Γενικής Επιστρατεύσεως της χώρας», και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «πρόκειται για τρία εμβληματικά κείμενα τα οποία παραδίδουμε εκπληρώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την ηθική, ιστορική και πολιτική υποχρέωσή μας, ώστε αυτά τα γεγονότα, με τα μηνύματα που έχουν κάθε φορά για το σήμερα και το αύριο, να δίνονται στη δημοσιότητα για το καλό της Δημοκρατίας».

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε και την έκδοση τον προσεχή Οκτώβριο, των τεσσάρων πρώτων πολυσέλιδων τόμων από τον Φάκελο της Κύπρου. Όπως τόνισε, «η πληγή από την τραγική εισβολή είναι ακόμα ανοικτή σε μεγάλο βαθμό, και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται στη Βουλή για την ανασύσταση της ιστορική μνήμης, προχωρούμε στην έκδοση των πρώτων τόμων με ντοκουμέντα που είχαν συλλεγεί από τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής από το 1986 έως το 1988 για τον Φάκελο της Κύπρου». Όπως πρόσθεσε, δε, «πιστεύουμε πως αυτή η προσπάθεια θα γίνει αφορμή για να ανοίξουν και άλλα αρχεία, ατομικά, συλλογικά, υπηρεσιών, θεσμών, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Επισήμανε επίσης, πως θα ακολουθήσει η έκδοση δεκάδων ακόμη πολυσέλιδων τόμων τους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, που «θα περιλαμβάνουν ντοκουμέντα όλης εκείνης της περιόδου τα οποία έχουν ανασυσταθεί και ψηφιοποιηθεί, και θα είναι προς αξιοποίηση σε δημόσιο διάλογο, σε επιστήμονες, αλλά και στην κοινή γνώμη των δύο χωρών».

Δείτε τα ντοκουμέντα: