Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Επίσκεψη στη Βουλή, την Ακρόπολη, το Πλανητάριο και σε μουσεία, θέατρο και περίπατοι στην πόλη, υποδοχή από γυμνάσια της Αττικής (με τα οποία έχει συγκροτηθεί διαδικτυακή κοινότητα από τον Νοέμβριο), είναι οι δραστηριότητες του προγράμματος «Φιλοξενία» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που προσφέρονται σε 300 περίπου μαθητές/-τριες από εννέα απομακρυσμένα γυμνάσια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα φιλοξενούνται τμηματικά στην Αθήνα για ένα τετραήμερο, κατά το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βιώσουν τη φιλοξενία τους ως μια υψηλή εμπειρία πολιτικής παιδείας και πολιτισμού, που εντάσσεται στον ευρύτερο σκοπό όλων των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής: η μύηση στις δημοκρατικές αξίες αλλά και η ιστορική και μορφωτική καλλιέργεια των νέων.

Οι φιλοξενούμενοι θα γνωρίσουν τη Βουλή των Ελλήνων, το κτίριο, τη λειτουργία και το έργο της, αλλά και θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία και το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της πρωτεύουσας. Πρόσθετη επιδίωξη του φετινού προγράμματος είναι να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα διαδικτυακής αλλά και διά ζώσης επικοινωνίας με συμμαθητές τους από σχολεία της Αττικής.

Τα εννέα γυμνάσια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: Νευροκοπίου (Δράμας), Παρανεστίου (Δράμας), Ερασμίου (Ξάνθης), Ολβίου (Ξάνθης), Οργάνης (Ροδόπης), Λιμεναρίων (Θάσου), Πρίνου (Θάσου), Κυπρίνου (Έβρου), Ριζίων (Έβρου). Τα έξι γυμνάσια υποδοχής της Αττικής είναι: Καμινίων, 5ο Αιγάλεω και 1ο, 8ο, 12ο και 15ο Περιστερίου. Στη διαδικτυακή κοινότητα συμμετέχουν επίσης το 1ο Ρέντη, το 7ο Νίκαιας, το Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και το 2ο Καλλίπολης.

Περισσότερες πληροφορίες: http://foundation.parliament.gr