ΧΑΡΙΤΟΥΑίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα και Σέρρες, κατέθεσε στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Στην επιστολή του αναφέρει:

«Κύριε Πρόεδρε.

Ως γνωστόν η Διοίκηση της ΕΒΖ με απόφασή της προτίθεται να αναστείλει τη λειτουργία των δύο εκ των τριών εργοστασίων της χώρας μας, μεταξύ αυτών και της Ορεστιάδας, απόφαση που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στους εργαζόμενους στη ΕΒΖ, στους αγρότες τευτλοκαλλιεργητές και όσους επαγγελματίες συνδέονται με την Βιομηχανία και βέβαια θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής (αγροτική παραγωγή και μεταποίηση).

Είναι γεγονός ότι αυτή η απόφαση δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Αφού πρώτα υποβαθμίστηκε και περιθωριοποιήθηκε η τευτλοκαλλιέργεια με ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων (απεμπόληση ποσοστώσεων παραγωγής, μη ένταξη σε καθεστώς συνδεδεμένης καλλιέργειας και γενικότερα μη στήριξης της καλλιέργειας). Αφού απαξιώθηκε  η ίδια η Βιομηχανία Ζάχαρης και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης και εκποίησής της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αφού έγινε όμηρος στις ορέξεις του τραπεζικού συστήματος, που επωφθαλμιά περιουσιακά στοιχεία και κοινοτικές ενισχύσεις. Σήμερα με ευθύνη της συγκυβέρνησης οδηγούνται μονάδες με στρατηγική σημασία για τον αγροτικό τομέα σε κλείσιμο.

Δυστυχώς ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος  μπροστά στο οποίο κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής. Ιδιαίτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής, μιας και το εργοστάσιο μπορεί να αποτελέσει μοχλό-εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Οφείλουμε ως Περ/κό Συμβούλιο να μην δεχθούμε τετελεσμένα, αλλά να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αποτροπής του κλεισίματος των δύο εργοστασίων, να διεκδικήσουμε την επαρκή χρηματοδότηση, καθώς και την λειτουργική και παραγωγική ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της Βιομηχανίας και πρωτίστως τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας.

Παρακαλώ κ. πρόεδρε να το φέρετε ως θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κοινοποιώντας σε εσάς το κείμενο που δώσανε στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι».