– Πιλοτική Περιφέρεια της Ευρώπης η ΑΜ-Θ στην «έξυπνη εξειδίκευση».

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, κατά τη σύσκεψη των Περιφερειαρχών στην Αθήνα με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Corina Gretu, παρόντος του Υπουργού Οικονομίας, Yποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη και στελεχών της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Η ΑΜ-Θ είναι Περιφέρεια με εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και γίνεται αποδέκτης αρνητικών επιπτώσεων από αυτό, όπως με το μεταναστευτικό, με τους περιορισμούς Schengen, με την απουσία ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ενδοχώρας (π.χ. απαίτηση visa-πρόβλημα 72 ωρών).

ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟ 22. Για να υπάρξει ασφαλές και βιώσιμο επιχειρηματικό κλίμα, επιβάλλεται να υπάρξει ομοιογένεια στη μεταχείριση γειτονικών Περιφερειών από διαφορετικές χώρες, και άμεση διόρθωση του χάρτη των κρατικών και περιφερειακών ενισχύσεων. Όπως είναι σήμερα οι ρυθμίσεις, έχουμε φυγή και εγκατάσταση επιχειρήσεων από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ προς τη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η ελεύθερη διακίνηση και είσοδος των παραγόμενων αγαθών στη χώρα μας. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με επίφαση νομιμότητας.

  1. Επιβάλλεται να συμμετέχουν οι Περιφέρειες στον σχεδιασμό και στον διάλογο για το πακέτο Γιούνκερ, όπως και στον σχεδιασμό των διευρωπαϊκών δικτύων ή άλλων που τις αφορούν. Δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας.

  2. Οι λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες με ΑΕΠ κάτω από το 75% της χώρας, πρέπει να υποδιαιρεθούν σε μια ακόμη κατηγορία, κάτω του 60%, με ιδιαίτερες ενισχύσεις.

  3. Τέλος, ευχαρίστησε την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής για την επιλογή της ΑΜ-Θ ως πιλοτικής Περιφέρειας για την έξυπνη εξειδίκευση, για όλη την Ευρώπη, ενέργεια που όπως είπε «την υποστηρίζουμε και μας εκπλήσσει θετικά», ενώ ζήτησε και την ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας «ώστε το αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα υγιές, καλό παράδειγμα και πρακτική για όλη την Ευρώπη».