20141030_201337[1]Ζήτημα αποζημιώσεων των κατοίκων της Μελέτης, που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο, πρόκειται να θέσει ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, την ερχόμενη Τρίτη. Οι καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία στον οικισμό , απασχόλησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, με αφορμή την κατάθεση αιτημάτων για συνδρομή των πληγέντων, από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φελίνα Καζάκου και την επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ελένη Λαφτσή.

Ο Δήμος από την πρώτη μέρα με τους αντιδημάρχους, τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας και τις υπηρεσίες του, ήταν στο σημείο της ζημιάς, χωρίς τη δημοσιότητα που δόθηκε από άλλους φορείς ή πολιτικά πρόσωπα, αλλά με ουσιαστική δουλειά” σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κομοτηνής. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά “τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο η Τεχνική Υπηρεσία όσο και η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, ακολούθησαν τις καταγραφές των ζημιών και έχει τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για τις περιπτώσεις αυτές. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους”.

20141030_201434[1]Υπέρ της άμεσης οικονομικής συνδρομής των νοικοκυριών που επλήγησαν περισσότερο από το Δήμο, τάχθηκε στο λόγο της η κ. Καζάκου. “Υπάρχουν τέσσερις – πέντε οικογένειες, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δεν έχουν καν στέγη τα σπίτια αυτά, αυτές οι οικογένειες δε μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις άμεσες ανάγκες” , περιέγραψε.

Η πρόταση της “Πολη-τικής” Ανατροπής

Στο σχετικό αίτημα της δημοτικής παράταξης για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης που αφορά στις πρόσφατες καταστροφές στην Μελέτη,  αναφέρεται:

“Μετά τις πολύ πρόσφατες καταστροφές που υπέστη ο οικισμός της Μελέτης από τα πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα,που είχαν ως αποτέλεσμα τις κατεστραμμένες αποθήκες και στάβλους,τις γκρεμισμένες στέγες,την καταστροφή ζωικής και φυτικής παραγωγής και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για το παρόν και το μέλλον τους σ΄αυτό τον τόπο, θεωρούμε επιβεβλημένη την υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Κομοτηνής προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και συγκεκριμένα προς την Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας ,για άμεση  καταβολή αποζημιώσεων από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των 586,94ευρώ ανά νοικοκυριό για την κάλυψη των  άμεσων βιοτικών αναγκών,προβλέπεται όμως και οικονομική ενίσχυση 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Οφείλει η δημοτική αρχή να δείξει άμεσα το ενδιαφέρον της και να σταθεί αρωγός σε όσους επλήγησαν από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο.Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να ανακουφισθούν άμεσα οι πληγέντες,καθώς και να αποκατασταθούν οι ζημιές”.