Η διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού (εκτιμάται οτι χτίστηκε στα 1870) κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, και η ενίσχυση του προσωπικού των δικαστηρίων Κομοτηνής, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, αποτελούμενη από την πρόεδρο Ιωάννα Χατζηαντωνίου, τη γραμματέα Σοφία Μιχαλιτσούδη, την ταμία Ελένη Λαφτσή και το μέλος Πέτρο Τεπερίδη.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης με τον Υπουργό, και πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Όσον αφορά το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, ο κ. Κοντονής εκδήλωσε το ιδιαίτερο προσωπικό του ενδιαφέρον, και συμφωνήθηκε να διερευνηθούν τρόποι που θα επιτρέψουν τη συντήρησή του και αξιοποίησή του, είτε ως δικαστικό μουσείο, είτε ως εκπαιδευτική μονάδα της εθνικής σχολής δικαστών, είτε ως δομή στέγασης κοινωνικών υπηρεσιών, προτάσεις που έχουν ακουστεί κατά το παρελθόν. Πάντως αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στη δικαιοσύνη υπόθεση απαίτησης 250.000 ευρώ περίπου από τεχνικό γραφείο, για προμελέτη που είχε εκπονήσει στο παρελθόν.

Αναφορικά με το αίτημα για επιπλέον προσωπικό στα δικαστήρια της Κομοτηνής, ο κ. Κοντονής συμφώνησε με την αναγκαιότητα αυτή, στο πλαίσιο της οποίας επισημάνθηκαν οι τρέχουσες διαδικασίες απασχόλησης πέντε ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις (ένα άτομο ήδη “έπιασε” δουλειά, έπονται ακόμη τέσσερα). Περαιτέρω ο Υπουργός κατέθεσε την πρόθεση να κινηθούν ενέργειες στην κατεύθυνση της αύξησης και κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων.

Επιπροσθέτως, κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στο γενικό αίτημα του δικηγορικού κόσμου για διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, κάτι που (θα) έχει σημαίνουσα αντανάκλαση για τους δικηγόρους της επαρχίας και δη της Ροδόπης.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης προσκάλεσε τον Υπουργό να επισκεφθεί την Κομοτηνή.