Με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής, Χαράλαμπο Κασίμη, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Αχμέτ έθεσε στον γενικό γραμματέα το ζήτημα της “συντελούμενης αδικίας” σε βάρος της ΑΜ-Θ για τη διάθεση των κονδυλίων για το υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020″.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο βουλευτής, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διατέθηκε εντέλει από το κομμάτι της υπερ-δέσμευσης, ποσό της τάξης των 2.238.624 ευρώ, ενώ το αναλογούν ποσό επί του 10%, στην πραγματικότητα φθάνει στα 2.340.000 εκατομμύρια ευρώ – υπολείπεται δηλαδή κατά τι του προβλεπόμενου στόχου, πράγμα που σημαίνει ακόμη μικρότερη δυνατότητα ένταξης των εκκρεμών αιτήσεων.

Το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η υπερ-δέσμευση του 10% γίνεται … ως εκ «θαύματος» 59,29% και φθάνει στα 7.115.000 ευρώ (!), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε το ποσό των 8.553.157 ευρώ ενώ το 10% της υπερ-δέσμευσης για την συγκεκριμένη Περιφέρεια αντιστοιχεί περίπου σε 4.360.000ευρώ (!), στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συναντάται υπερ-δέσμευση σε ποσοστό 13,67%, στη Δυτική Ελλάδα 14,18% και στην Κρήτη 14,32%.

Η απάντηση του κ. Κασίμη προς τον κ. Ιλχάν Αχμέτ συμπυκνώνεται στα εξής επιχειρήματα:

Α) Η υπερ-δέσμευση του 10% είχε συμφωνηθεί να γίνει με βάση τη συμμετοχή στο σύνολο των επιλαχόντων και όχι σε οριζόντια κλίμακα για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Με βάση αυτή την υπόθεση, η ΑΜ-Θ πήρε 30,1% της κάλυψης των επιλαχόντων και το 39% στο σύνολο με τους εν δυνάμει εντασσόμενους.

Β) Ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού να απορροφηθεί το σύνολο των αιτήσεων της Δυτικής Μακεδονίας γιατί είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης. Η Κεντρική Μακεδονία από την άλλη έχει το πιο δυναμικό τμήμα νέου αγροτικού πληθυσμού.

Γ) Υπάρχουν τα Σχέδια Βελτίωσης από τα οποία μπορούν να αντληθούν επιπλέον πόροι για τους αγρότες της ΑΜ-Θ.

Ιλχάν Αχμέτ: «Η κυβέρνηση υποτιμά τη Θράκη και τους αγρότες της»

Σε δήλωσή του ο βουλευτής σημειώνει: «Η στάση του κ. Κασίμη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση υποτιμά τη Θράκη και τους αγρότες της. Αγνοεί το γεγονός ότι η φτώχεια δεν είναι μοναδικό «προνόμιο» της Δυτικής Μακεδονίας, και δείχνει πόσα κίβδηλες ήταν οι υποσχέσεις του αναπτυξιακού συνεδρίου οι οποίες εξαερώθηκαν μόλις έφυγαν όλοι τους από την Κομοτηνή. Μετά τα όσα συνέβησαν με τον δευτερογενή τομέα, τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων στην εκπαίδευση, τώρα έρχεται και το πρόγραμμα νέων γεωργών για να πιστοποιήσει τον άδικο και μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Θράκη από τη σημερινή κυβέρνηση. Προσωπικά δεν θα σταματήσω τις προσπάθειές μου για μέχρι να πάρουμε όσα μας ανήκουν».