Τον  εκπαιδευτικό, νομικό και συγγραφέα, Αλέξανδρο Καζαντζή, τίμησε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ), κατά την καθιερωμένη κεντρική της εκδήλωση «Βράβευση Εβρίτη Συγγραφέα» στην τελετή έναρξης της 26ης Έκθεσης Βιβλίου Αλεξανδρούπολης.

Με το σκεπτικό ότι “πρέπει να επιβραβεύονται προσπάθειες εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς”, η ΕΠΟΦΕ βράβευσε τον κ. Καζαντζή όχι μόνο για την έκδοση του ιστορικού – λαογραφικού βιβλίου του «Κίρκη Έβρου – Η μάγισσα ή η μαγεία της  φύσης», με το οποίο όπως επισημάνθηκε “ανέδειξε την ιστορία και τον πολιτισμό της Κίρκης, του  Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και  της Θράκης εν γένει”, αλλά και επειδή προσέφερε το σύγγραμμά του αφιλοκερδώς σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης, “με σκοπό οι μαθητές να διδαχθούν σημαντικά στοιχεία από την τοπική ιστορία της Θράκης”, όπως υπογραμμίστηκε.

Τη βράβευση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Βαταμίδης, ο Διοικητής της ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δημήτρης Κούκκος, και εκπρόσωποι πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων.

Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί τον μακροβιότερο πολιτιστικό Θεσμό της Αλεξανδρούπολης, που διοργανώνουν η ΕΠΟΦΕ και τα βιβλιοπωλεία της πόλης με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσης Βιβλίου της Αλεξανδρούπολης. Ως τώρα έχουν τιμηθεί οι Απόστολος Ευθυμιάδης, Γεώργιος Παναγιώτου, Θεόδωρος Κυρκούδης, Μιχάλης Πατέλης, Αθανάσιος Γουρίδης, Θεοφάνης Μαλκίδης.

Η φετινή, 26η Έκθεση Βιβλίου Αλεξανδρούπολης, θα λειτουργεί καθημερινά έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου κατά τις ώρες 20:00 έως 24:00.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Καζαντζής

Γεννήθηκε στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, της Νομικής, και υποψήφιος Διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ διετέλεσε και προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Με πρωτοβουλία του το 1991 ιδρύθηκε η “Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών” Κομοτηνής, και ως πρόεδρός της επί δεκαεπτά χρόνια, οργάνωσε σειρά πανελλήνιων και διαβαλκανικών συνεδρίων. Επίσης με πρωτοβουλία του, ιδρύθηκε το “Θρακικό Μουσείο Παιδείας” στην Κομοτηνή και το “Επιστημονικό Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας”, με στόχο την τοπική προβολή και το κοινωνικό όφελος. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της “Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών” Κομοτηνής και του “Θρακικού Μουσείου Παιδείας”, και τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση για την κορυφαία προσφορά του, τόσο στην Εταιρεία ως Ιδρυτής και πρόεδρος, όσο και στον τόπο γενικότερα. Κλήθηκε και έδωσε διαλέξεις σε διάφορους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς και τιμήθηκε για την προσφορά του, είναι μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων, και ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης γιατί συνέβαλε στην ανάδειξη και προβολή της πλούσιας ιστορίας του ιστορικού αυτού χωριού του Έβρου. Έχει τιμηθεί για τις δραστηριότητες και την προσφορά του στον Θρακικό χώρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, την Αδελφότητα Κομοτηναίων Θεσσαλονίκης, το Θρακικό Κέντρο – Εταιρεία Θρακικών Μελετών Αθηνών.