Αιωρούμενο αφήνει ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου το αίτημα για πλήρη υπαγωγή όλων των δικαιούχων στο πρόγραμμα εγκατάστασης Νέων Γεωργών, απαντώντας σε Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ιλχάν Αχμέτ: «Επιμένω ότι Περιφέρειες κατ’ εξοχήν αγροτικές, και με το αναπτυξιακό προφίλ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να αφαιρούν πόρους και δυνατότητες από εκατοντάδες νέους αγρότες».

ΙΛΧΑΝ ΒΟΥΛΗ 3 Αντίγραφο
Ο Βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Το θέμα είχε θίξει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, επισημαίνοντας με Ερώτησή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, από τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016, αναδείχθηκαν 258 δικαιούχοι και 52 εν δυνάμει δικαιούχοι. Το εγκεκριμένο ποσό για το σύνολο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ανήλθε περίπου στα 23,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι συνολικής δαπάνης 29,5 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι απαιτείται για να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα. Παράλληλα, όμως, περίπου 100 ακόμη ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν αίτηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, μένουν εκτός προγράμματος κατατασσόμενοι είτε στην κατηγορία των επιλαχόντων είτε των απορριπτόμενων, κάτι που ισχύει και για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ.

Από την απάντηση όμως του κ. Αποστόλου στην Ερώτηση του Βουλευτή, φαίνεται πως δεν υλοποιείται η δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού έναντι αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας για πλήρη κάλυψη όλων των ενδιαφερομένων που θέλουν να ενταχθούν στο Υπομέτρο 6.1.

Αντιθέτως, με την απάντησή του ο κ. Αποστόλου, παραπέμπει στη δυνατότητα υπερ-δέσμευσης του συνολικού προϋπολογισμού των Περιφερειών με επιπλέον πόρους της τάξης του 10%, κάτι που για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα σήμαινε την πιθανή επιπλέον χρηματοδότηση με 2,3 εκατομμύρια ευρώ – που αν τελικώς πραγματοποιηθεί – και πάλι θα αφήσει ακάλυπτες πολλές αιτήσεις που μετά την πρώτη αξιολόγηση βρίσκονται εκτός πλαισίου ένταξης.               

«Η τομεακή σύνθεση της απασχόλησης στην ΑΜ-Θ, καταδεικνύει τη μεγάλη εξάρτηση της Περιφέρειάς μας από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στον οποίο απασχολείται το 30,6% των εργαζομένων. Το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια κινείται στο 25%, ενώ ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης, με τον κλάδο της γεωργίας-κτηνοτροφίας να παραμένει ο μεγαλύτερος κλάδος – μακράν των άλλων – έτσι ώστε η περιφέρεια να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κυρίως αγροτική», τονίζει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, και προσθέτει:

ΙΛΧΑΝ2«Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε ότι Περιφέρειες κατ’ εξοχήν αγροτικές και με το αναπτυξιακό προφίλ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να αφαιρούν τη δυνατότητα από εκατοντάδες νέους αγρότες που έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, να τεθούν εκτός αυτής της  διαδικασίας, γι’ αυτό και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους για την συνολική υπαγωγή όλων των ενδιαφερομένων που πληρούν τα κριτήρια που τίθενται, στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016».