Αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση υδάτων, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα καταγράφηκε η κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο, ενώ έγιναν και συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων κατά τις οποίες εξετάστηκαν οι ανάγκες που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής.

Τις τελευταίες ημέρες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υδάτων του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου έχουν ήδη ανοίξει θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίου και της Κορνοφωλιάς, όπου πλημμύρισαν 7.500 και 3.000 στρέμματα αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, θραύσεις αναχωμάτων σημειώθηκαν στην περιοχή των Ψαθάδων, όπου πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα, καθώς και στο Πραγγί όπου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα.

Εξάλλου, με σχετικά έγγραφά τους, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ζητούν την κήρυξη περιοχών των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πάντως τονίζεται πως “με τα έως τώρα δεδομένα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κρίσιμη, και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των υδάτων που θα δεχθεί ο ποταμός Έβρος το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη πίεση έχει μεταφερθεί προς το νότιο τμήμα του ποταμού. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας”.