Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αγνοούμενων (30/8), το thepressproject.gr παρουσίασε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τις τραγικές ιστορίες παράνομων μεταναστών στον Έβρο.

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Ο ιατροδικαστής κ. Παύλος Παυλίδης.

«Οικογένειες, συχνά σέρνοντας μαζί τους παιδιά και ηλικιωμένους, διασχίζουν αυτή την υδάτινη πύλη προς την Ελλάδα και συνεπακόλουθα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικοί χρησιμοποιούν ξεχαρβαλωμένες βάρκες που διατίθενται από διακινητές», αναφέρει στο ρεπορτάζ η ιστοσελίδα, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις όπως αυτή του Ιατροδικαστή-Παθολόγου του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Παύλου Παυλίδη, ο οποίος επισημαίνει: «Ο Έβρος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μη ταυτοποιημένων μεταναστών που τάφηκαν στην Ελλάδα». Πολλοί από τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι όταν η στάθμη είναι υψηλή, δεν ξεφεύγουν από το δυνατό ρεύμα… «Τα σώματά τους ανακαλύπτονται όταν η στάθμη του ποταμού πέφτει πάλι», λέει ο Δρ Παυλίδης.

Οι στατιστικές για τον αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν το ποτάμι είναι σπάνιες, και αξιόπιστες πληροφορίες για αυτούς που πεθαίνουν, ακόμα πιο σπάνιες. Ο ΟΗΕ λέει ότι περίπου 6.500 μετανάστες περιμένουν να περάσουν τον Έβρο από την Τουρκία, ένα πέρασμα που έγινε ακούσια πιο δημοφιλές μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τον περιορισμό των δια θαλάσσης αφίξεων στα ελληνικά νησιά.

ΕΒΡΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 2«Τους καλοκαιρινούς μήνες οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών οφείλονται σε πνιγμό. Τον χειμώνα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η υποθερμία», λέει ο ιατροδικαστής και προσθέτει: «Όταν οι άνθρωποι διασχίζουν τον ποταμό και φτάνουν στην όχθη, νομίζουν ότι είναι ασφαλείς επειδή τα χειρότερα πέρασαν. Τις περισσότερες φορές βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλειμμένες φάρμες για να περάσουν τη νύχτα, κοιμούνται με τα βρεγμένα ρούχα και δεν ξυπνούν ποτέ».

Είναι ακριβώς αυτές οι περιπτώσεις που προκαλούν ανατριχίλα στην Πόπη Λαζαρίδη, βοηθό στο νεκροτομείο η οποία θυμάται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: «Ένας πατέρας, μια μητέρα και ο γιος τους πέρασαν τον Έβρο τον χειμώνα. Η μητέρα, της οποίας τα άκρα είχαν παγώσει, δεν μπορούσε να περπατήσει άλλο, οπότε ο πατέρας τους άφησε και πήγε να φέρει βοήθεια. Όταν όμως επέστρεψε δεν μπορούσε να τους βρει. Όταν τελικά τους εντόπισαν, ήταν και οι δύο νεκροί. Είναι το χειρότερο που έχει δει. Έκλαιγα για τρεις μέρες».

Όλα τα μη ταυτοποιημένα σώματα στην περιοχή εξετάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που είναι η πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο πέρασμα του ποταμού. Δείγμα DNA συλλέγεται και φυλάσσεται σε μια εθνική DNA βάση δεδομένων.

Δείτε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ του thepressproject εδώ.

πηγή: alexpoli.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr