Υπό το φως της μέρας αναμένεται να γίνει η τελική αποτίμηση της έκτασης της (πολύ μεγάλης πάντως όπως φαίνεται) ζημιάς στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο κέντρο του Διδυμοτείχου που τυλίχθηκε τις φλόγες στις τρεις τα ξημερώματα – μόλις πριν λίγα λεπτά οι εξήντα πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Στο τζαμί, που χρησιμοποιείται ως μουσειακός χώρος, πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό εργασίες αναστύλωσης, και την Τρίτη είχε και πάλι εκδηλωθεί περιορισμένης έκτασης φωτιά κατά τη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης που κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στοιχείο που παραπέμπει στην εκδοχή της αναζωπύρωσης της εστίας.

Στο Διδυμότειχο πρόκειται να μεταβεί σύμφωνα με πληροφορίες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προκειμένου να επιθεωρήσει τη ζημιά, ενώ κατά τις ίδιες πηγές οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν άμεσα.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος και το μεγαλύτερο  στα Βαλκάνια. Θεωρείται ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 14ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’ τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό), και ολοκληρώθηκε το 1421 από τον Μωάμεθ Α’, ενώ εγκαινιάστηκε το 1420. Αποκαλείται και «Μπουγιούκ» (Μεγάλο) ή «Ουλού» Τζαμί. Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτίσμα που βρίσκεται κοντά στον παλιό δρόμο Τραϊανούπολης – Αδριανούπολης, και με τους εξωτερικούς του χώρους καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν σχεδόν ενός στρέμματος με μέσες εξωτερικές διαστάσεις 32,40 μ. X 30,20 μ.

  • φωτό: Πάρης Δουλούδης / FB