«Οι εργασίες για την αναστύλωση στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προχωρούν με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, πολύ πριν από το Πάσχα και την Αφή του Αγίου Φωτός». Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ επισκεπτόμενος επίσημα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με την ευκαιρία  του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Γεθσημανή όπου και ο Πανάγιος Τάφος της.

Οι εργασίες γίνονται από κλιμάκιο καθηγητών και τεχνικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής την καθηγήτρια κα Τόνια Μοροπούλου.

«Για την αποκατάσταση στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επισκεφθεί δύο φορές το Πατριαρχείο εδώ στα Ιεροσόλυμα», ανέφερε ο κ. Κουίκ και συμπλήρωσε πως «από τις αρχές του καλοκαιριού στην ομάδα Μοροπούλου εντάχθηκαν και δύο Συντηρητές που έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό».

Ο κ. Κουίκ επισκέφθηκε το εργοτάξιο, με την καθηγήτρια κ. Μοροπούλου να του εξηγεί τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος, που γίνεται «πέτρα – πέτρα, κομμάτι – κομμάτι, καθώς ο χρόνος και η διάβρωση είχαν φουσκώσει το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου με άμεσο κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση του», ενώ «και τα εξωτερικά σιδερένια υποστυλώματα που είχαν βάλει οι Άγγλοι το 1948, ήταν ζήτημα αν θα άντεχαν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος απέστειλε δια του Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στον κ. Τσίπρα «τις άπειρες ευχαριστίες του, για τα όσα πράττει η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, στο εγχείρημα του Παναγίου Τάφου».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Κουίκ είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστο Σοφιανόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του κ. Κώστα Μειμάρη.

Ακόμη ο Υφυπουργός είχε συνάντηση με τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα, ενώ επισκέφθηκε Μοναστήρια των Αγίων Τόπων, όπως του Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτη, του Προφήτη Ελισσαίου και

Μετά τις μοναστηριακές επισκέψεις του, δήλωσε: «Σε όλα τα μοναστήρια όπου κυματίζει η ελληνική σημαία, άκουσα και από τους λιγοστούς μοναχούς αλλά και από τους προσκυνητές, το ίδιο μήνυμα: Ότι εδώ στους Αγίους Τόπους, σε όλα τα μοναστήρια της Ορθοδοξίας, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Είναι συγκινητικό να βλέπεις ολόκληρες ομάδες προσκυνητών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Σερβία… Εντυπωσιακή και η σκηνή που έζησα, Αιθίοπες προσκυνητές να βαφτίζονται Χριστιανοί στον Ιορδάνη ποταμό».