Την κατάσταση στον Έβρο, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, παρουσίασε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Με την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των πλημμυρών, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Karmenu Vella.

Ο κ. Πέτροβιτς κατέθεσε και ερώτηση σχετικά με το είδος των μέτρων και τις πρωτοβουλίες που σκέπτεται να λάβει η Επιτροπή, για:

α) την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα των πλημμυρών.

β) την άμεση αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων από τις καταστροφές που υπέστησαν.

γ) την τάχιστη αποκατάσταση των ζημιών και του περιβάλλοντος.

Βρυξέλλες_Δ. Πέτροβιτς_1Στο περιθώριο των εργασιών της συνεδρίασης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου είχε και ιδιωτική συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο οποίος του ανέφερε ότι συμμερίζεται την ανησυχία και την αγωνία των κατοίκων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, και απάντησε θετικά στην πρόταση  να επισκεφθεί τον Έβρο μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το κείμενο της Ερώτησης του κ. Πέτροβιτς:

«Την τελευταία δεκαετία, οι αλλαγές στο κλίμα και η μη ορθή διευθέτηση των ποταμών, είναι κατεξοχήν υπεύθυνες για τις καταστροφικές πλημμύρες σε όλη την Ευρώπη. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, απόρροια κυρίως ανθρώπινων παρεμβάσεων στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την  κλιματική αλλαγή.

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2014 η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Ελλάδα –στην οποία υπάρχουν δύο κορυφαίοι Βιότοποι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς- έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των μεγάλων πλημμυρών του ποταμού Έβρου, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της ΝΑ Ευρώπης, μετά το Δούναβη. Στις 2 Φεβρουαρίου τα φαινόμενα οξύνθηκαν με πλημμυρικές παροχές της τάξης των 2.900 m3/sec -οι οποίες επιστημονικά εμφανίζονται περίπου κάθε 100 χρόνια – και συνέπεια να απειληθούν οικισμοί αλλά και να προκληθούν τεράστιες σε μέγεθος καταστροφές. (Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σε  συνολικό μήκος 250 χιλιομέτρων, εκατέρωθεν της κοίτης των τριών ποταμών, οι αντιπλημμυρικές υποδομές υπέστησαν τεράστιες ζημίες, περισσότερα από 200 χιλιάδες στρέμματα κατακλύσθηκαν από νερά, καλλιέργειες καταστράφηκαν, δεκάδες χιλιάδες αγροτεμάχια καλύφθηκαν από  φερτές ύλες των ποταμών και αλλοιώθηκαν, ενώ αγροτικές υποδομές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Συγχρόνως ζώα πνίγηκαν, χιλιάδες άλλα μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές για να σωθούν και όλα αυτά σε συνέχεια των απωλειών από τη θανάτωση 41.000 προβάτων την περίοδο 2013 -14, λόγω της μετάδοσης ζωονόσων από τρίτες χώρες).

Η ζημίες και τα πλήγματα στις υποδομές, στον πρωτογενή τομέα,  στο περιβάλλον και στην οικονομία της περιοχής, είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Έχουμε την αίσθηση ότι η διασυνορικότητα από συγκριτικό πλεονέκτημα, τείνει να μετατραπεί σε μειονέκτημα.

Το πρόβλημα των πλημμυρών στον ποταμό Έβρο είναι μεν εθνικό, αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκό, καθώς αφορά τα κράτη της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία. Ειδικά στην περίπτωση των ποταμών Έβρου και Αρδα, θα πρέπει με την συνδρομή των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ, να υπάρξουν πρωτοβουλίες διασυνοριακού συντονισμού για την πιστή εφαρμογή του πλαισίου, που θα  επανεξετάζει και θα ελέγχει τον τρόπο ορθής διαχείρισης των υδάτων, με στόχο την μείωση των κινδύνων πλημμύρας σε γειτονικές χώρες.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, σας μεταφέρω την αγωνία και την απόγνωση των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών που ζουν στον Έβρο, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Αυτό που ζητούν είναι η αλληλεγγύη και η έμπρακτη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής οικογένειας στις τρομερές δοκιμασίες τους. Να σταθούμε δίπλα τους και να μην τους απογοητεύσουμε.

Ερωτάται ο κ. Επίτροπος:

Τι είδους μέτρα και πρωτοβουλίες σκέπτεται να πάρει η Επιτροπή, για:
α) την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα των πλημμυρών του Έβρου,  β) την άμεση αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων από τις καταστροφές που υπέστησαν και  γ) την τάχιστη αποκατάσταση των ζημιών και του περιβάλλοντος;».