Στις εργασίες της «14ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή μελών και εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 276 Περιφέρειες και 2.500 Δήμους, από 28 κράτη-μέλη, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης Κομοτηνής «Εμείς…η πόλη», κ. Φελίνα Καζάκου, κ. Αντώνης Γραβάνης και κ. Χασάν Χασάν.

βρείτε μας και στο facebook

Η «14η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων», πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή μελών και εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 276 Περιφέρειες και 2.500 Δήμους, από 28 κράτη-μέλη.

Κατά τις εργασίες της, αναπτύχθηκαν θεματικές που αφορούν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα των τοπικών κοινωνιών, την κοινωνική πολιτική, τις καλές πρακτικές για την καθημερινότητα των πολιτών, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών-συνεργασιών-δικτύωσης Δήμων με κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα, καθώς και σχέδια αστικής ανάπτυξης και ασφάλειας, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως αυτά της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και μεταφορικών μέσων, της ορθής διαχείρισης υδάτων και της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενέργειας.

Υψηλό ενδιαφέρον σημείωσε η παρουσίαση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και εργαλείων μέσω της αξιοποίησης των νέων προγραμμάτων και  του Ευρωπαϊκού  Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων («πακέτου Γιούνγκερ»), για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Η κ. Φελίνα Καζάκου συμμετείχε σε workshops με θεματικές αντίστοιχου ενδιαφέροντος για την Κομοτηνή και την ευρύτερη  περιοχή, έλαβε μέρος σε συνάντηση των εκπροσώπων της Ελληνικής Επιτροπής, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Διευθυντή Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της CRPM, και την Σύμβουλο ανάπτυξης στρατηγικής της BusinessEurope.  Ακόμη, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής, συναντήθηκε με  τον πολιτικό αναλυτή Περιφερειακών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Dr Β. Μαργάρα, «καθώς η περιοχή της Κομοτηνής διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, και αποτελεί  γεωγραφικά στρατηγικό σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη», όπως η ίδια σημείωσε.

Τους εκπροσώπους της παράταξης «Εμείς… η πόλη», δέχθηκε στο γραφείο της στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο και η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, με την οποία συζητήθηκαν θέματα όπως το μεταναστευτικό (η διέλευση μεταναστών από τον Έβρο), και τα προβλήματα χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων που προκύπτουν λόγω του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, το οποίο αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, θέμα που έθεσε ο κ. Γραβάνης.

Αξιολογώντας την παρουσία και τη συμμετοχή της ιδίας και των συνεργατών της σε αυτή την κορυφαία συνάντηση των εκπροσώπων της Τ.Α. της Ευρώπης, η κ. Καζάκου δήλωσε: «Η ενασχόλησή μας με την πολιτική και ο θεσμικός μας ρόλος, απαιτούν εγρήγορση, τεχνογνωσία, έγκυρη ενημέρωση των στρατηγικών πολιτικών και των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η εξωστρέφεια του δήμου Κομοτηνής περισσότερο απαιτητική από ποτέ. Η συμμετοχή μας στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων”, αποτέλεσε για εμάς ευκαιρία ενημέρωσης σχετικά με τον σχεδιασμό των πολιτικών της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια, για τις προτεραιότητες αυτής, καθώς επίσης και για την καταγραφή καλών πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή μας. Επίσης, η συμμετοχή μας σε δίκτυα ισχυρών πόλεων με κοινά χαρακτηριστικά, θα δώσει στον δήμο Κομοτηνής τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και ενεργειών με αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τη διοίκηση του δήμου, αλλά καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία, εμείς ως παράταξη την υποστηρίζουμε και τη διεκδικούμε, σχεδιάζοντας τον δήμο Κομοτηνής του 2020. Είναι υποχρέωση όλων μας προς τις τοπικές κοινωνίες και τους συμπολίτες μας, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα που θα φέρουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Έργα δημοσίου συμφέροντος και ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα από ένα νέο μοντέλο χρηματοδοτικών εργαλείων».