???????????????????????????????Η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος του Φ/Β στέγης παρανόμως παύει να είναι εγγυημένη, και μειώνεται δραματικά έως 40% από το Νόμο 4254.

Συνέντευξη στο «Χ» με τον Κωνσταντίνο Ψωμιάδη, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Στέγης στη Ροδόπη – Συνέντευξη  στον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) μετά από επίπονη και συστηματική προσπάθεια οργάνωσε και αντιπροσωπεύει μέχρι σήμερα 3.500 μέλη – ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα, αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνει. Τα μέλη συμμετέχουν άπαντες και στις νομικές ενέργειες κατά του Ν. 4254/2014 (μονομερής τροποποίηση συμβάσεων) και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν τα εξώδικα των 3500 ιδιοκτητών σε ΔΕΗ ΑΕ, Ρ.Α.Ε., ΥΠΕΚΑ κ.λπ.

«Καλούνται και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στο σύλλογό τους ώστε να επιτευχθεί η μαζικότητα και να εκφραστεί με τον πλέον επίσημο και δυναμικό τρόπο η πρόθεση να καταδικαστούν νομικά και πολιτικά οι παράνομες πολιτικές του ΥΠΕΚΑ.  Σεβόμενοι το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων εκάστου μέλους και για λόγους υπευθυνότητας δεν νομιμοποιούμαστε φυσικά  να δημοσιοποιήσουμε κατάλογο με προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τα οποία είναι στη διάθεση του ΠΑΣΥΦΩΣ και του Δικηγορικού Γραφείου Ηλία Κολλύρη».

Παράλληλα σε επιστολή-διαμαρτυρία ο ΠΑΣΥΦΩΣ ενημερώνει, προς κάθε κατεύθυνση, σχετικά με το τι έχει συμβεί και παρακαλεί κάθε πολίτη να μάθει και να δηλώσει τη συμπαράστασή του: http://www.oikopv.gr/epistoli-pros-prothypoyrgo.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη αφορά και 700 ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στο νομό Ροδόπης. Αυτό έκανε γνωστό παραχωρώντας συνέντευξη στο «Χ» για το θέμα ο Κωνσταντίνος Ψωμιάδης, πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης στη Ροδόπη.

«Αυτό θα συμβεί γιατί τα Φ/Β στέγης έχουν κοινωνικό ρόλο και ιδιαιτερότητες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη σε καμιά μελέτη του ΥΠΕΚΑ. Η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος του Φ/Β στέγης παρανόμως παύει να είναι εγγυημένη, και μειώνεται δραματικά έως 40% από το Νόμο 4254. Αιτία η αφερεγγυότητα της κυβέρνησης, η κακοδιαχείριση από το ΥΠΕΚΑ και η εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σε 42.000 νοικοκυριά προκαλούνται οικονομικά προβλήματα, γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης Ροδόπης, κ. Κ. Ψωμιάδης
Ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης Ροδόπης, κ. Κ. Ψωμιάδης

– Ποια είναι η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά στέγης και ποιο το πρόβλημα που σας οδηγεί πλέον στη δικαιοσύνη;

Με το πρόγραμμα που βγήκε το 2009 υπογράψαμε συμβάσεις όλοι μας με τη ΔΕΗ ΑΕ και όχι με το ελληνικό δημόσιο. Στη συνέχεια είδαν ότι υπήρχε μια αιχμή το 2012 και ήρθαν με το νομοσχέδιο στις 31/03 και έσπασαν μονομερώς τις συμβάσεις, χωρίς να ερωτηθούμε. Εμείς, ως σύλλογος ετοιμαζόμασταν ήδη από τον Ιανουάριο για να προσπαθήσουμε, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο, διότι πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει δάνεια για τα φωτοβολταϊκά. Το υπουργείο είχε φωνάξει τις τράπεζες να δουν αν μπορούν να κουρέψουν τα δάνεια, δηλαδή το είχαν προμελετημένο να το κάνουν αυτό από πέρυσι τον Αύγουστο του 2013. Για να βάλει κανείς φωτοβολταϊκά στέγης χρειάζεται επένδυση της τάξεως των 25-30.000 ευρώ, ενώ πλέον βρίσκει και με 17.000 ευρώ. Στην αρχή ήταν λίγο παραπάνω, μετά κάποια στιγμή μειώθηκε και μπορεί κανείς να βρει και με 17.000 ευρώ, αλλά δεν είναι τόσο καλής ποιότητας. Όμως οι αλλαγές εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ τους επηρεάζει όλους. Για να σας δώσω να καταλάβετε, το πρώτο εξάμηνο του 2011 δεν το πειράζει και δίνει 0,55 λεπτά. Καταργεί, όμως, την αναπροσαρμογή και τον πληθωρισμό, δηλαδή στην ουσία τους κουρεύει και αυτούς. Ποιος λέει ότι τον Ιανουάριο δεν θα σας κουρέψει και εσάς. Με τη μεγάλη αιχμή του 2012 κούρεψε μέχρι και 40%. Άνθρωποι, δηλαδή, που διέθεσαν πολλά χρήματα, και είμαι και εγώ μέσα σε αυτούς, μας κατέβασε από τα 0,495 στα 0,34 και μετά τον Οκτώβριο, μας κατέβασε στα 0,295 λεπτά. Φανταστείτε τώρα οι άνθρωποι να έχουν πάρει και 30.000 ευρώ δάνειο, αυτοί δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα φωτοβολταϊκά.

– Τα πρώτα χρόνια έλεγαν ότι όσοι βάζουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες και βγάζουν και ένα μικρό χαρτζιλίκι. Τώρα, όμως, τι γίνεται;

Έκαναν αυτό το κούρεμα, γιατί ο λογαριασμός, κατά τη γνώμη του ΥΠΕΚΑ, ήταν ελαττωματικός, κάτι που δεν μπορεί να είναι, γιατί ο στόχος του 2020 ήταν να μπουν 2400 MW στο δίκτυο. Ξέρετε όμως πόσο έχουν μπει; 7800 MW. Από πού θα πληρωθούν όλοι αυτοί τώρα; Ξέρετε πόσα είναι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες; Είναι 540 MW. Και πάλι δεν υπήρχε πρόβλημα να πληρωθούν όλοι αυτοί, αν οι εταιρίες υγραερίου δεν έπαιρναν στα δύο χρόνια 600.000.000 εκ ευρώ από αυτόν τον λογαριασμό, δηλαδή βάφτισαν το υγραέριο ως πράσινη ενέργεια και κανένας δεν το λέει αυτό. Ξέρετε πόσο ήταν το τέλος ρύπων όταν ξεκίνησαν τα φωτοβολταϊκά; Μισό ευρώ στα 1.000 KW, ενώ τώρα είναι κοντά στα 37 ευρώ και πάλι λένε ότι είμαστε ελλειμματικοί.

– Άρα, λοιπόν, τη νύφη την πληρώνουν και αυτοί που έφτιαξαν τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης.

Ναι, και γι’ αυτό δημιουργήθηκε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ). Αυτή τη στιγμή αριθμεί 4000 μέλη μέσα σε έναν μήνα που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληρώσει. Έχουμε και συνεργάτες δικηγόρους από την Αθήνα που θα μας αντιπροσωπεύσουν στα δικαστήρια, γιατί θα πρέπει να διαβάσουν τη σύμβαση καταρχήν, δηλαδή τι έχουμε υπογράψει. Και δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα, το άρθρο 12 της σύμβασης λέει ότι εμένα απειλεί ουσιαστικά η ΔΕΗ, ότι εγώ έχω να συμβάλλω αρμονικά στην παρούσα σύμβαση για όσο διαρκεί αυτή. Η οποιαδήποτε διαφορά θα επιλυθεί στα δικαστήρια της Αθήνας, αυτό μου λέει η ΔΕΗ και υπάρχει και ποινική ρήτρα 10.000 ευρώ.

– Έχουμε στοιχεία για το πόσοι έβαλαν φωτοβολταϊκά στη Ροδόπη;

Ναι, έχω κάνει μελέτη και έχουν γίνει 1.100 αιτήσεις από τις οποίες 140-150 ακυρώθηκαν, οι 50 περίπου δεν κουρεύονται, οι 700 περίπου κουρεύονται.

– Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που – παρόλα τα προβλήματα – συνεχίζουν να βάζουν φωτοβολταϊκά στις στέγες;

Όχι, έχει σταματήσει, κανένας δεν βάζει. Και τώρα προσπαθούν να περάσουν και το μέτρο του να βάζεις ρεύμα αποκλειστικά και μόνο για να καλύπτεις τις ανάγκες του σπιτιού σου, ενώ το υπόλοιπο ρεύμα θα χαρίζεται στη ΔΕΗ. Αυτό τώρα τι το ήθελαν; Να το περάσουν στα υπάρχοντα συμβόλαια; Αν περάσει και αυτό είμαστε τελειωμένοι. Και να κάνω μια παρένθεση, ο κόσμος να μπει στην ιστοσελίδα, ώστε να κατατεθούν ομαδικές αγωγές, με ελάχιστα χρήματα, γιατί τα μέλη δεν είναι πολλά ακόμη.

Πηγή: xronos.gr

Επιμέλεια: inkomotini