ΓΑΣΗ

Δεν έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Κομοτηνής, παρά τις αδιάλειπτες προς τούτο ενέργειες της δημοτικής αρχής. Προδήλως, συνεπώς, η όποια ευθύνη για την απώλεια της διάκρισης της «γαλάζιας σημαίας», δεν οφείλεται σε ολιγωρία του τοπικού Δήμου. Άλλωστε, οι ακτές Αρωγής και Μέσης που έχουν παραχωρηθεί για χρήση στον Δήμο, διατηρούνται στη λίστα των βραβευμένων με «γαλάζια σημαία» παραλιών. 

Στη σχετική του ανακοίνωση ο Δήμος Κομοτηνής, και προς άρση κάθε είδους παρερμηνείας του θέματος, αναφέρει:

«Σχετικά με το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και τη Συντονιστική Επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζιες Σημαίες», να ανακληθούν μετά από έλεγχο στη διάρκεια του καλοκαιριού οι Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές: «Φανάρι/Δημοτική» και «Φανάρι/Camping», από τον Δήμο Κομοτηνής γίνονται γνωστά τα εξής:

Οι δύο συγκεκριμένες ακτές είναι οι μοναδικές οι οποίες παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις του Δήμου, δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμη από την ΕΤΑ Α.Ε.στον Δήμο Κομοτηνής, ώστε να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις επ’ αυτών. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος υπέβαλε και φέτος αίτηση στο πρόγραμμα για τις δύο αυτές ακτές, πλήρωσε τα έξοδα φακέλου και έλαβε τις αρχικές διακρίσεις από το πρόγραμμα.

Έτσι, η πρώτη ακτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Δημοτική», όντας στην αρμοδιότητα της ΕΤΑ, όπως και η δεύτερη, η οποία είναι εντός του camping στο οποίο φέτος γινόταν συνεχείς εργασίες αναβάθμισής του από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Ο Δήμος Κομοτηνής θα διεκδικήσει από την ΕΤΑ Α.Ε. και τη νέα χρονιά τις δύο αυτές ακτές, προκειμένου να γίνουν οι υποδεικνυόμενες εργασίες και να αποκτήσουν και πάλι τις Γαλάζιες Σημαίες, η προσωρινή απώλεια των οποίων επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την πολύ καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης της περιοχής ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες πλησίον αυτών.

Οι ακτές Αρωγής και Μέσης που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο, μετά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, διατηρούν τις Γαλάζιες Σημαίες, και αυτό αποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται από τον Δήμο μας αλλά και η σχετική παραχώρηση ώστε να γίνονται νόμιμα οι παρεμβάσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά στην Ελλάδα οι «Γαλάζιες Σημαίες» αφαιρέθηκαν από 38 παραλίες.