Η κ. Φωτεινή Στριτάκη.
Η κ. Φωτεινή Στριτάκη.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, με θέμα την πρόσφατη αιφνίδια αλλαγή διεύθυνσης στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κομοτηνής, με καταγγελίες περί πολιτικής δίωξης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ροδόπης, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ξάνθης,  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, και Δράμας, Χρήστος Καραγιαννίδης.

Αναλυτικά στην παρέμβασή τους αναφέρουν:

«Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κομοτηνής, προέβη πρόσφατα σε αλλαγή διεύθυνσης του συγκεκριμένου υποκαταστήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της παράταξης «ΕΑΣΠ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ», η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε με απόφαση της διοίκησης, στην οποία προβλέφθηκε δίμηνη απόσπαση, και όχι σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο νέο νόμο περί επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση.

Η αλλαγή αυτή η οποία έγινε κατ’ εξαίρεση, είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη από τη θέση αυτή της συνδικαλίστριας Φωτεινής Στριτάκη. Η εκδιωχθείσα πρώην διευθύντρια, τον χρόνο που κατείχε τη θέση της διευθύντριας, τήρησε μια διαφορετική στάση σε μια σειρά ζητήματα, όπως π.χ. στο θέμα της περιβόητης αξιολόγησης. Μάλιστα, η πρώην διευθύντρια εκδιώχθηκε με την παραπάνω περιγραφόμενη διαδικασία, τη στιγμή που υπάρχει κενή θέση διευθύντριας σε άλλο υποκατάστημα νομού της περιφέρειας.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχωρά σε πολιτικές διώξεις εργαζομένων που αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιταγές αναπτύσσοντας συνδικαλιστική δράση.

Θυμίζουμε ενδεικτικά την πολιτική δίωξη του συνδικαλιστικού στελέχους Κορμπάκη Στρατή, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα έναν μήνα μετά από την απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ που περιείχε τα ονόματα όσων είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:

  1. Ποιό το νομικό έρεισμα της απόφασης της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αλλαγή διεύθυνσης στο εν λόγω υποκατάστημα, και με ποια επίσημη αιτιολογία;
  2. Με ποιον τρόπο συμβάλλουν αυτές οι πρακτικές στον διακηρυκτικό στόχο της κυβέρνησης περί εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης;