Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης λόγω της χαλαζόπτωσης, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, κατέθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Η Ερώτηση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ακόμη μια φορά η χαλαζόπτωση στα χωριά Δύμη, Φωλιά του Δήμου Ιάσμου – Ροδόπης και Σύμβολα του Δήμου Κομοτηνής στην ΠΕ Ροδόπης.

Πιο συγκεκριμένα στον οικισμό Δύμη, όπου η κερασοπαραγωγή αποτελεί σχεδόν τη μοναδική καλλιέργεια των αγροτών της περιοχής [μετά τη σημαντική εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας, εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στο πλαίσιο της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ), καταστράφηκε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής των κερασιών που εκτιμάται σε πάνω από 500 τόννους, σηματοδοτώντας τεράστια απώλεια στο εισόδημα των κερασοπαραγωγών της περιοχής.

Στον οικισμό Φωλιά, όπου καλλιεργούνται κερασιές και καπνά, η κερασοπαραγωγή, που εκτιμάται σε πάνω από 100 τόνους, καταστράφηκε επίσης εξ ολοκλήρου, με αντίστοιχες απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα

Στα Σύμβολα ζημιές προκλήθηκαν στα φυτώρια του καπνού. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των φτωχών χωριών της περιοχής και μάλιστα λίγο πριν τη συγκομιδή και ενώ έχουν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα από τη μεριά των παραγωγών το προηγούμενο διάστημα, όταν μάλιστα η καταστροφή αυτή της παραγωγής έρχεται σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα εξανεμίζεται και από τα φορολογικά βάρη, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ) και τον ΕΝΦΙΑ.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς για ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και -επιπλέον- δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή, μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας” στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ΠΕ Ροδόπης, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;

  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;

  • Την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών της ΠΕ Ροδόπης;».