ΝΥΜΦΓια «συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του μεθοριακού σταθμού Ελλάδας – Βουλγαρίας στη Νυμφαία Ροδόπης», κάνει λόγο ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο οποίος κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Στην Ερώτησή του ο κ. Καρά Γιουσούφ, επισημαίνει:

«Ήδη από τις αρχές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται στον μεθοριακό σταθμό Ελλάδας – Βουλγαρίας που βρίσκεται στην περιοχή της Νυμφαίας του νομού Ροδόπης.

Αναπτύξαμε, τόσο τις υλικοτεχνικές ελλείψεις όσο και αυτές του προσωπικού, και παρουσιάσαμε επαρκώς τη δυσλειτουργία που προκύπτει.

Λάβαμε απαντήσεις από τα ερωτώμενα υπουργεία· κάποιες από τις απαντήσεις αυτές αξιολογούν ότι η υλικοτεχνική υποδομή είναι επαρκής, κάποιες άλλες χρεώνουν τα όποια προβλήματα στο γεγονός ότι ο σταθμός εδρεύει σε μη ελληνικό έδαφος.

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως, οι απαντήσεις δεν βελτίωσαν σε τίποτε την υπάρχουσα κατάσταση. Τα προβλήματα παραμένουν, ο αριθμός των αστυνομικών υπαλλήλων εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής – πέρα από την κρίση του αρμόδιου υπουργείου, ο έλεγχος των διαβατηρίων παραμένει προβληματικός και χρονοβόρος

Η Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Ροδόπης κοινοποίησε έγγραφό της όπου αναφέρονται εμπεριστατωμένα τα παρακάτω ζητήματα:

α) Η ανεπάρκεια στον αριθμό του προσωπικού των αστυνομικών υπαλλήλων.

β) Η άοπλη αστυνόμευση και μάλιστα χωρίς ούτε καν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

γ) Τα προβλήματα επικοινωνίας λόγω της αποκλειστικά ασύρματης δικτύωσης.

δ) Η ανεπαρκής κάλυψη που προκύπτει από τη χρήση δύο μόνο passport readers την στιγμή που απαιτούνται τέσσερα.

ε) Η δυσαρέσκεια των πολιτών που προκύπτει από τις αναφερόμενες δυσλειτουργίες, η οποία προβλέπεται να ενταθεί αφού τους καλοκαιρινούς μήνες η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη.

Επειδή οι δοθείσες απαντήσεις δεν αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη βελτίωση λειτουργίας του σταθμού.

Επειδή η έλλειψη του προσωπικού είναι κάτι που δεν υπεραναπληρώνεται από άλλα τυχόν ληφθέντα μέτρα, παρά μόνο με ικανό αριθμό στελέχωσης του σταθμού.

Επειδή η ασφάλεια των εργαζομένων αστυνομικών υπαλλήλων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους – όπως και του κάθε εργαζόμενου – και δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε έκπτωση σε αυτό και για οποιοδήποτε λόγο.

Επειδή η δυσλειτουργία του συγκεκριμένου μεθοριακού σταθμού μοιραία θα πλήξει το αυξανόμενο κύμα τουρισμού που εμφανίζεται και θα ζημιώσει την ντόπια και την εθνική οικονομία.

Επειδή η συνεχής απόδοση των ευθυνών στη βουλγαρική πλευρά δεν μπορεί να είναι πάγια δικαιολογία για την αδράνεια της αντίστοιχης ελληνικής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται τα αρμόδια υπουργεία να καλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προτού παρέλθει η τουριστική περίοδος του θέρους;

2. Έχουν ξεκινήσει επαφές με τη βουλγαρική πλευρά για αναζήτηση δόκιμης λύσης και αν ναι σε τι στάδιο βρίσκονται;

3. Σκέφτεται η ελληνική πλευρά να αναγείρει μεθοριακό σταθμό στο έδαφος της χώρας μας ώστε να απαλλαγεί από την εξάρτηση της όμορης χώρας σε επίπεδο λειτουργικότητας του σταθμού;».