Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την “Balkan Trustof Democracy”, μια πρωτοβουλία για την οποία η Ελλάδα κατέβαλε ως χρηματοδότηση το ποσό των 550.000 ευρώ στην αμερικανικών συμφερόντων ΜΚΟ German Marshall Fund. Αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών την υπό διερεύνηση περίοδο 2004-2007 ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Έτσι η ποινική Δικαιοσύνη διαχώρισε τη δικογραφία αποστέλλοντας ένα κομμάτι στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον νόμο περί υπουργών προκειμένου η Βουλή να ερευνήσει τυχόν ευθύνες του κ. Στυλιανίδη για την επίμαχη χρηματοδότηση.

Όσο για το σκέλος των μη πολιτικών προσώπων, σε βάρος έντεκα στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών της περιόδο 2004-2007 έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς ποινική δίωξη για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς φέρονται να ελάττωσαν τη δημόσια περιουσία που τους είχε εμπιστευτεί το κράτος, προκειμένου να ωφεληθεί η ΜΚΟ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τους έχει αποδοθεί, φέρονται μεταξύ άλλων να ενέκριναν την εν λόγω χρηματοδότηση μη νόμιμα από τις ειδικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ οι οποίες προορίζονταν για συγκεκριμένες νόμιμες δαπάνες και όχι προς ενίσχυση μη κρατικών οργανώσεων.