ΚΑΒΑΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΣτην ειδική τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Μεταφορών Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, με εκείνα του Μπουργκάς, της Βάρνας και του Ρούσε, στην Καβάλα, παρόντων των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ, παρέστη ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου.

Στις δηλώσεις του, επισήμανε κατ’ αρχήν τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά οφέλη για τη Θράκη: “Η κατασκευή της νέας ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τα δύο λιμάνια της περιοχής μας, Καβάλας – Αλεξανδρούπολης, και της Θεσσαλονίκης, με αυτά του Μπουργκάς, της Βάρνας και του Ρούσε-Δούναβη, είναι ένα έργο με τεράστια σημασία και πολλαπλά οφέλη  για την περιοχή μας. Οικονομικά, γιατί η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων στα λιμάνια, η προσέλκυση νέων παραγωγικών μονάδων, η νέα δυναμική ανάπτυξης του τουρισμού, θα δώσουν σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία. Γεωπολιτικά, γιατί η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων, η ισχυροποίηση των δεσμών, θα αποτελέσουν παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”, σημείωσε.

ΧΑΡΙΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑ 1Επιπλέον, υπογράμμισε τα στοιχεία που προοιωνίζονται την ακώλυτη υλοποίηση του έργου: “Η ένταξη της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης στα διευρωπαϊκά δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών, η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και ιδιωτικά κεφάλαια, αποτελούν σημαντικές εγγυήσεις για την υλοποίηση του έργου. Ενώ η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στην Καβάλα, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών, για τη δημιουργία διακρατικού φορέα παρακολούθησης και υλοποίησης του έργου ταυτόχρονα και στις δύο χώρες, καθώς και η διαχείρισή του στη συνέχεια, αποτελούν παράγοντες για την υλοποίηση και την ολοκλήρωσή του και στις δύο χώρες”, ανέφερε.

Ακόμη, εκτίμησε πως “ανοίγεται μια νέα περίοδος συνεργασίας συνολικά για  την ευρύτερη περιοχή, με ισχυρή τη βούληση, όπως εκφράστηκε από τους δύο Πρωθυπουργούς, να αναπτυχθούν περαιτέρω και δυναμικά σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι συνδυασμένες μεταφορές, κ.ά., επ’ ωφελεία των λαών της Βαλκανικής”.