Επί τρία χρόνια η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ανέμενε την έγκριση παραχώρησης της έκτασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στην Αρωγή και την παραλία Μέσης, προκειμένου να δρομολογηθεί η τελευταία ουσιαστικά φάση του έργου «Δίκτυα ακαθάρτων Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης, και εγκατάσταση μονάδος επεξεργασίας λυμάτων Φαναρίου».

Το αίτημα κατά το διάστημα αυτό απευθυνόταν σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, ωστόσο πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις τους, ουδείς είχε προχωρήσει εμπράκτως στο ξεμπλοκάρισμα του έργου. Και το γεγονός ότι ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου το έπραξε ανταποκρινόμενος σχεδόν άμεσα, εξέπληξε ευχάριστα τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ. Δημήτρη Καρασταύρου, ο οποίος και του απέστειλε ανοιχτή δημόσια ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία αναφέρει: «Σπεύδω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την άμεση επίλυση του ζητήματος της παραχώρησης του οικοπέδου που αφορά στην εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας, το οποίο εκκρεμούσε επί τριετία. Η ενέργειά σας αυτή εξάλειψε το τελευταίο εμπόδιο για την υλοποίηση ενός σχεδίου μεγάλης περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής σημασίας για την περιοχή μας. Θεωρούμε ότι η ταχύτατη παρέμβαση από πλευράς σας, σηματοδοτεί τη βούληση της κεντρικής διοίκησης για επανεκκίνηση της ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο, μετά την πενταετή ύφεση της οικονομίας της χώρας, και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή».

Μένει μόνο μια «γραφειοκρατική» υπογραφή

Έτσι λοιπόν, το μόνο που πλέον απομένει, είναι η γραφειοκρατικού χαρακτήρα έκφραση σύμφωνης γνώμης από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων κ. Ευγενία Φωτονιάτα, για τη δημοπράτηση της κατασκευής των δικτύων.

Η ακτινογραφία του συνολικού έργου

Το συνολικό έργο (προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ), είναι από τις 12/7/2011 ενταγμένο στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) της περιόδου 2007 – 2013, και υλοποιείται με πέντε υποέργα:

  1. Μελέτη Δικτύων Ακαθάρτων Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης.
  2. Προμελέτη Εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Φαναρίου.
  3. Κατασκευή Δικτύων Ακαθάρτων Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης.
  4. Μελέτη-Κατασκευή Εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Φαναρίου.
  5. Δαπάνη Δ.Ε.Η.

Από αυτά, τα δύο πρώτα έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί. Το τέταρτο ολοκληρώθηκε με την υπουργική απόφαση παραχώρησης των εκτάσεων, για το πέμπτο έχει οριστικοποιηθεί το κόστος ηλεκτροδότησης, και επομένως, η προσεχής έγκριση της κ. Φωτονιάτα, ανάβει το τελευταίο πράσινο φως για την ακώλυτη συνέχιση του έργου.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Καρασταύρου.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Η αυτονόητη στάση του Ευ. Αποστόλου

«Ο Υπουργός έπραξε το αυτονόητο καθήκον του, αλλά δυστυχώς ήταν ο μόνος, καθώς το αίτημα αυτό εκκρεμεί τα τελευταία τρία χρόνια», σημειώνει ο κ. Καρασταύρου, και περιγράφει την «ελληνικής τρέλας» χρονοτριβή ικανοποίησης του αιτήματος: «Όλο αυτό το διάστημα, κάθε φορά που άλλαζε υπουργός, ήμασταν αναγκασμένοι να ενημερώνουμε με καινούριο φάκελο τον εκάστοτε νέο υπουργό…».

Επιστολή στην κ. Φωτονιάτα για την αναγκαιότητα του έργου

Επιστολή ο κ. Καρασταύρου έχει απευθύνει και προς την κ. Φωτονιάτα, επισημαίνοντας το γεγονός της πλήρους ετοιμότητας υλοποίησης των δικτύων, και τονίζοντας πως «η περιοχή παρέμβασης του έργου είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, αποτελεί το παραλιακό μέτωπο του νομού Ροδόπης, και δέχεται τα τελευταία χρόνια μετά τη λειτουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Βουλγαρίας, τεράστιο αριθμό επισκεπτών την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο, με ανάλογη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Καθίσταται συνεπώς άκρως αναγκαία η άμεση υλοποίησή του, με τη διαδικασία της προέγκρισης δημοπράτησης και προς τούτο ζητούμε τη συνδρομή σας».

Η … τοπικού χαρακτήρα απογοήτευση

Στο μεταξύ, ο κ. Κατασταύρου δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι πριν από τις τελευταίες εκλογές προσκάλεσε όλους τους υποψηφίους βουλευτές Ροδόπης σε μια ευρεία ενημέρωση για τα ζητήματα της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, όμως κανένας δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε…