«Η επαρχία της Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», είναι ο τίτλος ημερίδας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Άγκυρα στις 9 Απριλίου, από την «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας – Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi» και την εφημερίδα «Newroz».

Ιστορικοί, μελετητές, ερευνητές, διανοούμενοι, ακτιβιστές, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμένεται να συμμετάσχουν στην ημερίδα, ομιλητές της οποίας θα είναι εννέα Τούρκοι και τέσσερις Έλληνες.

Οι τέσσερις Έλληνες ομιλητές:

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ– Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών και μέ­λος της Διε­θνούς Ένω­σης Α­κα­δημαϊκών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών, η ο­ποί­α το 2007 α­να­γνώ­ρι­σε  τη Γε­νο­κτο­νί­α των Ελλή­νων, των Αρμε­νί­ων και των Ασ­συ­ρί­ων, με θέμα: «Γενοκτονία: Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας».

– Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Από τη Σαμψούντα στη Σεμπρένιτσα”.

– Στέργιος Θεοδωρίδης, μέλος διοικητικών συμβουλίων ποντιακών συλλόγων, με θέμα: «Μνήμη και Εξουσία».

– Γιάννης-Βασίλης Yaylali, με θέμα: «Ο Αγώνας μου με τη Φτώχεια από τον Πόντο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, και για την Ύπαρξή μου, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Πόντο».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών:

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Fikret Baskaya και Sinan Çiftyurek.

Εισηγήσεις:

Ahmet Demirel: “Οι διασκέψεις για τον Πόντο στο πρώτο κοινοβούλιο”.

Attila Tuygan: “Από τη μεταρρύθμιση στη γενοκτονία”.

Baskın Oran: “Η ριζική εκκαθάριση των Ρωμιών από την Ανατολή –  Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 από το Α μέχρι το Ω και η ολοκλήρωσή της το 1964”.

İsmail Besikci: “Η καταστροφή της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα”.

Mahmut Konuk: “Δύο φιγούρες της Γενοκτονίας: Sakallı Nurettin Paşa και Topal Osman Ağa”.

Mert Kaya: “Ο κληροδοτούμενος: Ο Χαμένος Γιος του Πόντου”.

Στέργιος Θεοδωρίδης: “Μνήμη και Εξουσία”.

Tamer Çilingir: “353.000: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι”.

Θεοφάνης Μαλκίδης: “Γενοκτονία: Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας”.

Βλάσης Αγτζίδης: “Από τη Σαμψούντα στη Σεμπρένιτσα”.

Γιάννης-Βασίλης Yaylali: “Ο Αγώνας μου με τη Φτώχεια απ’ τον Πόντο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, και για την Ύπαρξη, απ’ τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Πόντο”.