• Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής έχει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων, και εξελίσσεται  διαρκώς.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και η Σχολή Τεχνικών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Radomsko της Πολωνίας, στο πλαίσιο μακροχρόνιας συνεργασίας τους, υλοποιούν από το σχολικό έτος 2015 – 2016  το μη χρηματοδοτούμενο eTwinning έργο «Recreational Physical Activities in Natural Environment – Φυσικές Δράσεις Αναψυχής στο Φυσικό Περιβάλλον».

Το έργο στηρίζεται στο γεγονός ότι η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών σε υπαίθριες κινητικές δραστηριότητες εξασφαλίζει πολλαπλά σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη. Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχει απομάκρυνση των μαθητών/μαθητριών από το φυσικό υπαίθριο περιβάλλον, ενώ σταδιακά υπάρχει αντικατάσταση των παραδοσιακά κινητικών δραστηριοτήτων και παιγνιδιών της αλάνας με άλλες, καθιστικές δραστηριότητες (τεχνολογία/ διαδίκτυο).

Σύμφωνα επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της E.E. σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων, και δεύτερη σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά στην Πολωνία, είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Έτσι σκοπός των υπεύθυνων καθηγητών του μουσικού σχολείου Κομοτηνής, είναι «να ωθήσουμε τους μαθητές στις δράσεις αναψυχής συνεργαζόμενοι με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, το ΚΠΕ Μαρώνειας, συλλόγους της πόλης μας αλλά και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με δράσεις στον Νέστο ποταμό».

Εξάλλου, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η συνάντηση μεταξύ των δύο σχολείων στην Πολωνία, με τη συμμετοχή εννέα μαθητών και δύο καθηγητών του σχολείου από την Κομοτηνή.

Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες όπως crossfit, οργανωμένη εξάσκηση με εκπαιδευτές σε τραμπολίνα, paintball και nordic walking, ενώ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υγεία και στη διατροφή. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά ταξίδια στο Λοτζ και στη Βαρσοβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, έχει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων, και εξελίσσεται  διαρκώς. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα eTwinning έργα «Following Eratosthenes Footsteps» και «Making Experiments–Learning Different Cultures», έλαβαν παλαιότερα τόσο την Εθνική όσο και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, ενώ το eΤwinning έργο «Making Friends Across Europe by Exploring Science», έλαβε φέτος την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

Στο σχολείο υλοποιούνται από φέτος και για τα δύο επόμενα χρόνια, δύο χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα Εrasmus+, το «Mobile applications to ease learning for students» και το «Technology and ICT in education».

Απώτερος στόχος και των δύο έργων είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες του προγράμματος θα προωθήσουν την πρακτική εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, τη διεύρυνση των οριζόντων μέσω της επαφής με διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες και κουλτούρες, και την ενίσχυση των «ήπιων δεξιοτήτων», δηλαδή επικοινωνία, συνεργασία, αυτοπεποίθηση και επινοητικότητα.