Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα λάβει χώρα από τις 16 ως και τις 19 Απριλίου, θα συζητηθεί η παρατεινόμενη κράτηση από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από την Ευρωομάδα  της Αριστεράς μετά από πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, υιοθετήθηκε από την προπαρασκευαστική συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, και εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος. Ανάλογη πρόταση κατατέθηκε και από την Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν με την κοινή πρόταση των Ευρωομάδων της Αριστεράς και του ΕΛΚ.

Η συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια έχει τίτλο «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δημ. Παπαδημούλης, δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς και τις πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές ώστε να σεβαστούν επιτέλους το διεθνές δίκαιο. Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία, ώστε τα δύο παιδιά μας να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές τους, στην πατρίδα και στο στράτευμα».