Εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης, αθλητισμού και γεύσεων, πραγματοποιούνται από τις 18/8 σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ “Via Egnatia” το οποίο σύμφωνα με τον εμπνευστή του, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, «διοργανώνεται στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας, Via Egnatia, και της παράλληλής της, σύγχρονης  Eγνατίας Οδού,  που έχουμε εντάξει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αξιοποιούμε έτσι τα γεωπολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα που προέκυψαν από τη μακρά πορεία στον χρόνο της αρχαίας ρωμαϊκής οδού, της Via Egnatia, που είχαμε την τύχη να διασχίζει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και συνιστούν ένα πολυσήμαντο πλέγμα με μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη και την οικονομία του παρόντος. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις διαστάσεις που επιτρέπουν οι καιροί της οικονομικής κρίσης, με μεγάλη όμως προστιθέμενη αξία στην κοινωνική και πολιτισμική συνοχή της Περιφέρειάς μας, του Τόπου μας».

Το 2o Φεστιβάλ VIA EGNATIA άρχισε από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση  παρουσίαση – ξενάγηση στην Αρχαία Εγνατία Οδό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ενώ ακολούθησε Χορωδιακή Εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στις 26-27 Αυγούστου με αθλητικές δράσεις στον Νέστο ποταμό, με καγιάκ και επίδειξη πτήσης με αλεξίπτωτα πλαγιάς, έκθεση ζωγραφικής – φωτογραφίας και συναυλίες με τον Βαγγέλη Δημούδη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ τοπικοί φορείς και σύλλογοι χόρεψαν και μαγείρεψαν παραδοσιακά. Στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας, στις 31 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε το Πολιτιστικό Αντάμωμα Χορευτικών Συλλόγων της  Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για παιδιά στις πηγές Κεφαλάριου Δοξάτου και στην Πλατεία, μετά την παρουσίαση για τη σημασία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, όπου έλαβε χώρα και παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό από τοπικούς συλλόγους και εκδήλωση οινο-γευσιγνωσίας. Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου διοργάνωσε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου: το Κυνήγι του Θησαυρού Via Egnatia, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αρχαία και Σύγχρονη Εγνατία Οδό, επίδειξη πολεμικών βυζαντινών τεχνών και μεγάλη συναυλία με το αγαπημένο συγκρότημα της νεολαίας “Stavento”. Στις 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο πιο καλοδιατηρημένο τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, και από την Τραϊανούπολη ξεκίνησε το «Via Egnatia Run», ένας αγώνας δρόμου 16 χιλιομέτρων, ως ταυτότητα και σημείο αναφοράς του “VIA EGNATIA”, ενώ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης έλαβαν χώρα δύο μουσικές εκδηλώσεις: παραδοσιακά δρώμενα με γκάιντες, και χορωδιακή συναυλία με βυζαντινούς ύμνους σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.

Η αυλαία του Φεστιβάλ πέφτει στη Ροδόπη

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, με τις εξής εκδηλώσεις:

ΠΕΜΠΤΗ 22/9

  • από τις 18:00 ως τα μεσάνυχτα, «Λευκή Νύχτα» στην κεντρική πλατεία και στους εμπορικούς δρόμους, με: τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά, ποικίλες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους όπως η επίσκεψη της Πέπας, της Μίνι και του Μίκι, live stages, κοινωνικές και αθλητικές δράσεις με το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Κομοτηνής Europe Direct, τον αθλητικό ποδηλατικό σύλλογο “Θράκα Ιππέα”, την ποδηλατική ομάδα “On Bikes”, τα Αστικά ΚΤΕΛ Κομοτηνής, κ.ά.
  • 21:00, στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής, έναρξη έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Εργασίες περαίωσης και ανάδειξης του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής».
  • 21:00, συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9

  • 19:00 ξενάγηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής.
  • 19:00 – 21:00 στέκια πολιτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης από Πολιτιστικούς Συλλόγους. Συμμετέχουν οι  σύλλογοι:

– Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής – Αγίου Γεωργίου 42.

– Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων – Αγίου Γεωργίου 23.

– Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής – Θησέως 1 & Ορφέως.

– Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής – Πεζόδρομος Τσανακλή.

– Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων» – Παρνασσού 6.

– Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» – Βενιζέλου 19.

– Σύλλογος Κρητική Αδελφότης Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» – Ορφέως 20-22.

– Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» – Πεζόδρομος Μ.Μ. Βασιλείου.

– Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» – Έμπροσθεν Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

– Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης – Ερμού (Γενί Τζαμί).

  • 21:00, κεντρική πλατεία Κομοτηνής, «Τι τρανός χορός θα γένει», Χορευτικό αντάμωμα όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9

  • 11:00 ομιλία με θέμα «Η Αρχαία Εγνατία Οδός στον χώρο της Θράκης», με ομιλήτρια την επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων κ. Πολυξένη Τσατσοπούλου, στην καφετέρια «Λέσχη Κομοτηναίων».
  • 19:00 «SYNERGIA στη Ροδόπη – Κίνημα καταναλώνω ό,τι παράγω», Παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.