Αλ. Τσίπρας: “Θέλουμε τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην κάθε Περιφέρεια, όχι απλά κομπάρσους σε στημένες παραστάσεις, αλλά συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο πρωτότυπο, που μαζί θα συνθέσουμε, μαζί θα δημιουργήσουμε”.


Η Κομοτηνή (έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), αναμένεται να φιλοξενήσει στις 13 και 14 Νοεμβρίου ένα από τα επόμενα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια.

Οι εργασίες του συνεδρίου, στις οποίες θα συμμετάσχουν υπουργοί και υπηρεσιακά στελέχη του κρατικού μηχανισμού, αναμένεται να ολοκληρωθούν με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια στοχεύουν στο να δοθεί επιτέλους η πραγματική δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να χαράξουν αναπτυξιακούς σχεδιασμούς από κοινού με την κεντρική διοίκηση, αφού μέχρι σήμερα ελάχιστα εισακούγονταν η φωνή των τοπικών κοινωνιών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Οι παράμετροι ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που προκρίνεται, είναι:

  • Η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
  • Η απασχόληση, όπου στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία.
  • Η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων.
  • Η περιβαλλοντική αειφορία.

Όπως εξάλλου έχει τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας: «Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες τα αποτελέσματα των οποίων είναι γνωστά σε όλους μας: απουσία σχεδιασμού, αδιαφορία, ανεπάρκεια, αδιαφάνεια, διαπλοκή και πελατειακές σχέσεις, υποταγή σε επικίνδυνες ιδεοληψίες που θεωρούν ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας οικονομικής προόδου, οι κυβερνήσεις των κομμάτων που με μεγάλη ευκολία μας έβαλαν στα μνημόνια, πριν μας βάλουν, στήριξαν τις σπάταλες πολιτικές τους στον υπερδανεισμό και στην υπερκατανάλωση. Η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας . Ολέθρια επιλογή που υιοθετήθηκε σχεδόν πανηγυρικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για να αναγνωριστεί, κατόπιν εορτής, από τους ίδιους τους θεσμούς, ως λανθασμένη και καταστροφική. Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κατά τη δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό. Θέλουμε τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην κάθε Περιφέρεια, όχι απλά κομπάρσους σε στημένες παραστάσεις, αλλά συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο πρωτότυπο, που μαζί θα συνθέσουμε, μαζί θα δημιουργήσουμε».