Στην Κομοτηνή από το Άγιο Όρος η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας

Την Τρίτη, 25 Ιουλίου και ώρα περί τις 7 το απόγευμα, θα λάβει χώρα η υποδοχή της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Φοβεράς Πρόστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής. Εν συνεχεία θα ψαλεί η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Μετά δε από τον πανηγυρικό εσπερινό θα πραγματοποιηθεί ιερά λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι το Σάββατο, 29 Ιουλίου, οπότε και θα αναχωρήσει για να επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου όπου φυλάσσεται.

Το ιστορικό της εικόνας «Φοβερά Προστασία»

Αυτή η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε έκτοτε στον Άθωνα όπου εξακολουθεί να επιτελεί πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.

Στη νοτιοδυτική γωνιά του Μοναστικού συγκροτήματος της Ι.Μ.Κουτλουμουσίου βρίσκεται ο Πύργος όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνας της Παναγίας, δημιούργημα του 13ου αιώνα. Σε αυτήν η Παναγία κρατεί το Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατεί τα σύμβολα του Πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.

Για την ονομασία της εικόνας αυτής υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του Μοναστηρίου, αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.

Σχετικές δημοσιεύσεις