«Σε περίπτωση που ο Δήμος ή και η Περιφέρεια δηλώσουν αδυναμία κατασκευής της γέφυρας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνδράμει», τόνισε η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Στην Καβάλα βρίσκεται από το πρωί η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, μαζί με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στάθη Γιαννακίδη και τον πρόεδρο της Εγνατίας οδού κ. Απόστολο Αντωνούδη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στη γέφυρα που κατέρρευσε χθες σε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης.

Από την πρώτη στιγμή η κ. Νοτοπούλου βρισκόταν σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και ήδη από χθες βρίσκεται στην περιοχή κλιμάκιο μηχανικών της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για τον έλεγχο της γέφυρας.

Έχει επίσης δοθεί εντολή να μεταβεί στην Καβάλα και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την κατάρρευση της γέφυρας, καθώς είναι η δεύτερη γέφυρα που καταρρέει στην περιοχή μετά από αυτή του Κομψάτου στον Ίασμο.

«Η πολιτεία αυτονόητα θα κάνει ό,τι πρέπει», τόνισε η Υφυπουργός, «ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς κατέρρευσε η γέφυρα. Έχουν γίνει μόνο κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει από την μεριά του Δήμου και της Περιφέρειας και εφόσον δεν είναι επαρκείς οι δυνατότητες, θα συνδράμει τότε το αρμόδιο υπουργείο, όπως γίνεται πάντα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος για την απόδοση ευθυνών».

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ακόμα ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις υποδομές προβλέπει τη σύσταση μητρώου, προκειμένου να διασφαλίζει την ασφάλεια των υποδομών μιας και προβλέπει την καταγραφή της κατασκευής τους, της συντήρησής τους και φυσικά του ελέγχου.

Η Υφυπουργός μετά τον επιτόπιο έλεγχο, συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο της Καβάλας με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την επισκευή της γέφυρας.

Η κ. Νοτοπούλου δήλωσε πως σε περίπτωση που ο Δήμος ή και η Περιφέρεια δηλώσουν αδυναμία κατασκευής της γέφυρας, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που απαιτεί χρόνο και μεγάλο κόστος, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνδράμει.

Ο κ. Γιαννακίδης συμπλήρωσε ότι το υπουργείο είναι καθ’ όλα έτοιμο να προχωρήσει στη διάθεση και δέσμευση κονδυλίων, όταν προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τονίζοντας ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος σε παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη οδική αρτηρία στο τμήμα της οποίας κατέρρευσε η γέφυρα, επί πολλές δεκαετίες πριν την κατασκευή της Εγνατίας ένωσε την Ανατολή με τη Δύση. «Αποτελούσε», είπε ο κ. Μαρκόπουλος, «πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο και όποιος ήθελε να ταξιδέψει από τη Δύση στην Ανατολή και αντίστροφα περνούσε μέσα από την Καβάλα και χρησιμοποιούσε αυτό το οδικό δίκτυο. Είναι ένας δρόμος που έχει προσφέρει στην τοπική και εθνική οικονομία, που δεν εξυπηρέτησε μόνο την κίνηση και τα φορτία της Καβάλας, αλλά υπέφερε την κόπωση μιας εθνική οδού με συνθήκες αντίξοες, καθώς δεν είχε τις προδιαγραφές μιας εθνικής οδού».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)