– Κώστας Χουβαρδάς,  Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ: «Μετά την πετυχημένη συμμετοχή μας στα δύο πρώτα συνέδρια, “Safe Rhodes 2014” και “Safe Chania 2015”, διεκδικήσαμε και φέραμε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας, “Safe Evros 2016”, μια διοργάνωση στοχευμένη και εξόχως σημαντική».

«Safe Rhodes»: Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου κ. Ηλίας Αργύρης, παραδίδει τη "σκυτάλη" για το 3ο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας – «Safe Evros 2016», στον Δ/ντη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κώστα Χουβαρδά, και για το 4ο Συνέδριο, «Safe Athens 2017», στον Δ/ντη Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Γεράσιμο Παπαδόπουλο.
«Safe Rhodes»: Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου κ. Ηλίας Αργύρης, παραδίδει τη “σκυτάλη” για το 3ο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας – «Safe Evros 2016», στον Δ/ντη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κώστα Χουβαρδά, και για το 4ο Συνέδριο, «Safe Athens 2017», στον Δ/ντη Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα φιλοξενήσει το 3ο κατά σειρά Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας «Safe Greece – Safe Evros 2016», σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά τις δύο πρώτες διοργανώσεις, «Safe Rhodes 2014» και «Safe Chania 2015».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2016 (22-25 του μήνα), στην Αλεξανδρούπολη, και η θεματολογία του θα αφορά στη διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και ατυχήματα μεγάλης κλίμακας), ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας της γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διακρατική συνεργασία κα σε θέματα συνδιαχείρισης.

Στο συνέδριο θα κληθούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και τη διαχείριση αντιμετώπισης των παραπάνω καταστροφών.

ΧΟΥΒΙ 2ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ

Τις τελευταίες δεκαετίες γινόμαστε θεατές ή θύματα μεγάλης κλίμακας καταστροφικών φαινομένων, σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, με την εμφάνιση ολοένα και αυξανόμενης συχνότητας και έντασης φαινομένων: ακραία καιρικά φαινόμενα ή σεισμοί μεγάλης έντασης, ακολουθούμενοι από τσουνάμι ή άλλες καταστροφικές συνέπειες, αποτελούν δείγματα των καταστροφικών φαινομένων που μπορούν να προκληθούν από διεργασίες που γίνονται στη φύση, με ή χωρίς την παρουσία του ανθρώπου.

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα και επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών, οι επιπτώσεις τους είναι τεράστιες, με καταγραφή πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, περισσοτέρων θυμάτων από φυσικές καταστροφές, παρά από πολέμους ή επιδημίες.

Ως καταστροφή (disaster), ορίζεται μια σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας της κοινωνίας, που προκαλεί εκτεταμένες ανθρώπινες, υλικές και περιβαλλοντικές απώλειες, οι οποίες ξεπερνούν την ικανότητα της πληγείσας κοινωνίας να τις αντιμετωπίσει βασιζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις.

Είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού των κινδύνων, των συνθηκών τρωτότητας, και της ανεπάρκειας ικανότητας ή κατάλληλων μέτρων για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών επικινδυνότητας.

Κίνδυνος (hazard), ορίζεται ένα δυνητικά καταστροφικό γεγονός, φαινόμενο ή ανθρώπινη δραστηριότητα, που μπορεί να προκαλέσει απώλειες ζωής ή τραυματισμούς, ζημιές σε περιουσίες, κοινωνικές και οικονομικές διαταραχές ή περιβαλλοντική υποβάθμιση, ή ο όρος μπορεί να αναφέρεται στην πιθανότητα εκδήλωσης ενός τέτοιου φαινομένου σε μια περιοχή.

Ως τρωτότητα (vulnerability), ορίζονται οι συνθήκες που καθορίζονται από φυσικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες ή διεργασίες, που αυξάνουν την ευπάθεια μιας κοινωνίας στις επιπτώσεις των κινδύνων. Ουσιαστικά η τρωτότητα αντιπροσωπεύει τον βαθμό κατά τον οποίο ένας πληθυσμός ή ένα άτομο αδυνατεί να προβλέψει, να αντέξει, να αντισταθεί και να ανακάμψει από τις επιπτώσεις μιας καταστροφής.

Η Διαχείριση Καταστροφών (Disaster Management), ως κλάδος της επιστήμης που τείνει πλέον να αυτονομηθεί, δημιουργήθηκε από την πιεστική ανάγκη αναγνώρισης των κινδύνων, σχεδιασμού και λήψης κατάλληλων μέτρων σε προληπτικό επίπεδο, και σχεδιασμού δράσεων απόκρισης και αποκατάστασης μιας πληγείσας περιοχής.

Οι πολιτείες και οι κοινωνίες σε όλες τις χώρες οργανώνουν ειδικά συστήματα Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection), όρος που περιγράφει τις δράσεις προστασίας της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, και έχει επικρατήσει έναντι άλλων όρων, όπως Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Management) ή Σχεδιασμός Καταστροφής (Disaster Planning).

ΓΓΠΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη χώρα μας η Πολιτική Προστασία θεσμοθετήθηκε το 1995, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Κοζάνης – Γρεβενών και του Αιγίου, με την ίδρυση στο Υπουργείο Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), με το Ν. 2344/1995 (ΦΕΚ 212/Α). Η θεσμική δημιουργία της Γ.Γ.Π.Π. αποτέλεσε αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός, καλύπτοντας ένα υφιστάμενο μέχρι εκείνης της στιγμής κενό στη δημόσια διοίκηση και στον επιχειρησιακό μηχανισμό της χώρας.

Σκοπός της Πολιτικής Προστασίας είναι η προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές (ταχείας ή βραδείας εξέλιξης), τεχνολογικές (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών και πυρηνικών συμβάντων), και λοιπές καταστροφές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, και η μέριμνα για τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις υποδομές της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των καταστροφών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ως αποστολή τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης για την εκτίμηση του κινδύνου, την πρόληψη, ετοιμότητα, ενημέρωση και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τον συντονισμό των δράσεων αποκατάστασης, τον έλεγχο της εφαρμογής των ανωτέρω, την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά, καθώς και την οργάνωση και εποπτεία του Συστήματος Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το 2002, με τον Ν. 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α΄/2002) «Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και άλλες διατάξεις», η Γ.Γ.Π.Π. αναβαθμίστηκε, και τα ζητήματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση καταστροφών, αναλαμβάνει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, στο δυναμικό και στα μέσα Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, περιλαμβάνονται:

– Ειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.

– Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών.

– Οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επιμέρους δράσεις Πολιτικής Προστασίας, και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β., οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ο.Α.Σ.Π., οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων, της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και των θυγατρικών της, του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και των θυγατρικών του, της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., της Δ.ΕΠ.Α. Α.Ε., της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., της Ε.Μ.Υ. κ.λπ.

– Οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από την Πυροσβεστική Ακαδημία, αναλαμβάνοντας την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.