– Είχε εντοπιστεί να περιφέρεται κοντά στον νεκρό από υποθερμία πατέρα της που διέσχισε τον ποταμό Έβρο για μια καλύτερη ζωή…

– Από την αγκαλιά του νεκρού πατέρα, στη ζεστή οικογένεια του «Χαμόγελου του Παιδιού», και από ‘κει στη μοναδική αγκαλιά της μητέρας της…

– Κ. Γιαννόπουλος: «Η Τάλα αποτελεί διεθνές σύμβολο της καθημερινής προσπάθειας χιλιάδων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων για την επιβίωσή τους».
ΤΑΛΑ 3Μετά από έξι μήνες αποχωρισμού και αγωνίας, η μικρή Τάλα βρέθηκε ξανά στην αγκαλιά της μαμάς της, χωρίς λόγια, με δάκρυα χαράς και έντονη συγκίνηση. Η μητέρα και ο μικρός αδερφός της ταξίδεψαν από τη Δαμασκό στη Θεσσαλονίκη, και η συγκλονιστική επανένωση της οικογένειας πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», παρουσία εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Πρεσβείας, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Η επανένωση υπήρξε δυνατή χάρη στις εντατικές προσπάθειες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ασφαλή και νόμιμη έλευση της μητέρας και του μικρού αδερφού από τη Συρία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Παλαιστίνης και την αρμόδια Εισαγγελία. Η διαδικασία ήταν περίπλοκη και αρκετά χρονοβόρα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.
Τους τέσσερις μήνες που η Τάλα έμεινε στο Σπίτι του Χαμόγελου στον Φοίνικα Καλαμαριάς, έγινε κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων του Χαμόγελου, πήρε κι έδωσε πολύ αγάπη και πολύ χαρά, και συμβίωσε αρμονικά μαζί με τα άλλα 27 παιδιά του Σπιτιού. Η Τάλα επικοινωνούσε με τη μητέρα και το συγγενικό περιβάλλον με τη βοήθεια μεταφράστριας-εθελόντριας του Οργανισμού.
Χάρη στη αμέριστη βοήθεια των Αρχών, της Εισαγγελίας, της Παλαιστινιακής Πρεσβείας αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών-υποστηρικτών που καλύπτουν από την πρώτη στιγμή τα έξοδα φροντίδας του παιδιού, αλλά και της συνέχειας στη ζωή της οικογένειας, η Τάλα και η οικογένειά της θα μπορέσουν να κάνουν μια καινούργια αρχή σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ«Όλοι στο «Χαμόγελο του Παιδιού» είμαστε πολύ περήφανοι και ευτυχισμένοι που καταφέραμε να δώσουμε πίσω στην Τάλα μια ζωή με την οικογένειά της και μέλλον σε μια ασφαλή χώρα. Δεν αναιρούμε, ούτε ξεχνάμε τη θυσία του πατέρα να σώσει τα παιδιά του από τον κίνδυνο του πολέμου. Η Τάλα αποτελεί ένα διεθνές σύμβολο για την καθημερινή προσπάθεια χιλιάδων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων για την επιβίωσή τους. Είναι ένα παιδί που σώθηκε ανάμεσα στα χιλιάδες που κινδυνεύουν και χάνονται. Γι΄ αυτά τα παιδιά, που γνωρίζουν τόσο νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να αγωνίζεται αδιάκοπα. Θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει την Τάλα και την οικογένειά της σε ό,τι και για όσο χρειαστεί, όπως γίνεται και με όλα τα παιδιά που είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας του Οργανισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

ΤΑΛΑ 2Η περιπέτεια της Τάλας

Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η μικρή Τάλα μένει στο Σπίτι του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στον Φοίνικα Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ορεστιάδας. Είναι 4,5 ετών, Σύρια, με καταγωγή από την Παλαιστίνη. Βρέθηκε σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Θούριο του Έβρου, από περαστικό αγρότη, κοντά στον νεκρό από υποθερμία πατέρα της που είχε ξεκινήσει από τη Δαμασκό για μια καλύτερη ζωή και για να σωθούν από τον πόλεμο, περνώντας τον ποταμό Έβρο. Το κορίτσι αρχικά είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Από ’κει μεταφέρθηκε με την κινητή ιατρική μονάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συνοδεία κοινωνικής λειτουργού και διασωστών, στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και όταν διαπιστώθηκε η καλή κατάσταση της υγείας της, στο Σπίτι του Χαμόγελου, σε μια καινούργια οικογένεια με άλλα 27 παιδιά. Η Τάλα ήταν δυνατή, ζωηρή, και πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε και έμαθε ελληνικά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη βοήθεια των Αρχών ξεκίνησε την αναζήτηση συγγενικών προσώπων με στόχο την επανένωση του παιδιού με τη μητέρα και την οικογένεια του. Οι έρευνες κατέληξαν στην εύρεση της μητέρας, του μικρότερου αδερφού της Τάλα και του λοιπού συγγενικού της περιβάλλοντος.