– Κατέκτησε την 14η θέση μεταξύ 34 ομάδων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

– Χρυσό μετάλλιο με επτά νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, κατέκτησε η Ρεβέκκα Σαλαχίδου.

Άθλος, όχι όμως τυχαίος, τα όσα έχει καταφέρει μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια η ομάδα του Σκακιστικού Τμήματος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης! Οι επιτυχίες όπως καταγράφονται από τη μέχρι τώρα πορεία της, δεν είναι πυροτέχνημα. Στηρίζονται σε γερές βάσεις. Δουλειά, αγάπη για το άθλημα, και πάνω απ’ όλα καλή συνεργασία μεταξύ παικτών και παραγόντων. Εκείνο, δε, που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι το ομαδικό πνεύμα και η αλληλοϋποστήριξη. Όλοι οι παίκτες (το δυναμικό του Εθνικού και οι σκακιστές που παίζουν με μεταγραφή), μια δεμένη οικογένεια.

Χθες, 10/7, ολοκληρώθηκε το 44ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού Α΄ Εθνικής στο Ρίο της Πάτρας. Αγωνίστηκαν 34 ομάδες, οι 20 που είχαν παραμείνει στην κατηγορία και οι 14 κορυφαίες από κάθε περιφέρεια.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, με Αρχηγό τον Χρήστο Αντώνογλου, όχι απλά παρέμεινε στην κατηγορία για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά κατέκτησε και την 14η θέση σε ισοβαθμία έως την 9η! Συγκέντρωσε 8 βαθμούς, πετυχαίνοντας 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες στους επτά αγώνες που έδωσε.

Με άλλα λόγια, μέσα σε μόλις οκτώ περίπου μήνες από το προηγούμενο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής (τον Οκτώβριο του 2015), κατάφερε να ανέβει τέσσερις θέσεις στη γενική κατάταξη, καθώς τότε είχε τερματίσει 18ος με 2 νίκες, 2ισοπαλίες και 3 ήττες, συγκεντρώνοντας 6 βαθμούς.

Αγωνίστηκαν:

GM NIKOLOV MOMCHIL 2573 ΕΛΟ 1η σκακιέρα

IM DIMOTROV ATANAS 2306 ΕΛΟ 2η σκακιέρα

– ΘΡΑΣΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ 2101 ΕΛΟ 3η σκακιέρα

– ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ 1956 ΕΛΟ 4η σκακιέρα

GALUNOVA TSVETA 2152 ΕΛΟ 5η σκακιέρα

– ΡΕΒΕΚΚΑ ΣΑΛΑΧΙΔΟΥ 1932 ΕΛΟ 6η σκακιέρα

– ΕΛΠΙΔΑ ΑΙΒΑΖΙΑΝ 1444 ΕΛΟ 7η σκακιέρα

– ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΠΛΙΤΣΑΣ 1433 ΕΛΟ 8η σκακιέρα

– ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ 1819 ΕΛΟ 8η /9η σκακιέρα

– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΣΟΣ 1346 ΕΛΟ 8η/9η/4η σκακιέρα

– ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΝΑΣΟΣ 1246 ΕΛΟ 10η σκακιέρα

– ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΛΑΣ 1507 ΕΛΟ 10η σκακιέρα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και στις δύο ήττες του ο Εθνικός, αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος, αφού σχεδόν κανένας αγώνας δεν χάθηκε χωρίς πολύωρη μάχη. Πολλές παρτίδες μάλιστα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και στα δευτερόλεπτα.

– Στον 1ο γύρο ο Εθνικός κλήθηκε να αναμετρηθεί με τον Πρωταθλητή τελικά του Πρωταθλήματος, Φυσιολάτρη Νίκαιας. Ξεκίνησε με ήττα 8-2. Δύο ισοπαλίες στις πρώτες σκακιέρες, μία νίκη της Ρεβέκκας Σαλαχίδου και 7 ήττες.

– Στον 2ο γύρο με τον  Ιππότη Ρόδου ήρθε και η 1η νίκη για την ομάδα της Αλεξανδρούπολης, με 6,5-3,5.

– Στον 3ο γύρο αν και δεν χάθηκε η μάχη σε 5 σκακιέρες (4 κατέληξαν ισόπαλες και μια νίκησε), η ήττα ήρθε λόγω ισοπαλιών με 3-7 απέναντι στον Σ.Ο. Ηρακλείου. Και ήταν και η τελευταία για τον Εθνικό.

– Στον 4ο γύρο κέρδισε τον Σ.Ο. Φιλιτρών με 8,5-1,5.

– Στον 5ο γύρο και τον 6ο γύρο έκανε ισοπαλίες με την Ζήνων Γλυφάδας και Κάισσα Χανίων αντίστοιχα.

Πλέον ο Εθνικός είχε 6 βαθμούς και χρειαζόταν μόνο μια ισοπαλία για την παραμονή του στην κατηγορία. Ο στόχος όμως της ομάδας ήταν μια καλή θέση στην εικοσάδα, σαφώς καλύτερη από αυτή του προηγούμενου Πρωταθλήματος. Η νίκη δηλαδή ήταν μονόδρομος για τους παίκτες του Εθνικού απέναντι στην Φλώρινα, την οποία και πράγματι νίκησαν με σκορ 6,5-3,5 καθιερώνοντας έτσι την ομάδα στην υψηλότερη κατηγορία.

– Η Ρεβέκκα Σαλαχίδου κατέκτησε την 1η θέση στη σκακιέρα της, η μοναδική παίκτρια με το απόλυτο 7/7 (!), και πήρε το χρυσό μετάλλιο για το ατομικό της αποτέλεσμα!

– Πολύ σπουδαίο ήταν και το ατομικό αποτέλεσμα του GM Nikolov Momchil (2573 ELO) στην 1η σκακιέρα, που κατέκτησε την 3η θέση σε ισοβαθμία με τον 2ο, GM Navara David (2744 ELO). O Nikolov Momchil ήταν αήττητος στο Πρωτάθλημα, με 4 νίκες και 3 ισοπαλίες!

Με ανακοίνωσή του το σκακιστικό τμήμα του Εθνικού ευχαριστεί το «ALEXANDER BEACH HOTEL @ SPA, για την υποστήριξη της ομάδας στους τελικούς της Ά Εθνικής.

Περισσότερες πληροφορίες, στο facebook: Εθνικός Σκάκι.