ΡΣ– Απορρίφθηκε προσφυγή ρ/σ της Κομοτηνής.

Το μήνυμα ότι η συνέχιση λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα είναι αντισυνταγματική, μετέφερε για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδικάζοντας προσφυγή ραδιοφωνικού σταθμού της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με την απόφαση, «η επ’ αόριστον ανοχή του κράτους στην παράνομη λειτουργία και εκπομπή των σταθμών για τους οποίους αντισυνταγματικά δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνιστικές διαδικασίες, δεν δικαιολογεί τη συνέχιση λειτουργίας τους».

Όπως δημοσιεύουν οι «Τυπολογίες», στον στόχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπαίνουν όλες οι «Βεβαιώσεις Νόμιμης Λειτουργίας» που δόθηκαν με το περιβόητο άρθρο 53 του 2778/99 που νομιμοποίησε όλους τους ραδιοσταθμούς που εξέπεμπαν την 1η Νοεμβρίου 1999.

Το ΣτΕ πιστεύει ότι «μια τέτοια απόφαση θα ήταν συνταγματική, μόνο αν είχε επέλθει νομοθετική ρύθμιση και διαγωνιστική διαδικασία μέχρι το 2003». Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί (Ρέππας, Πρωτόπαππας, Ρουσόπουλος, Παυλόπουλος, Ραγκούσης, Μόσιαλος και Κεδίκογλου), δεν ενεργοποίησαν ποτέ τις διατάξεις του νόμου, προφανώς λόγω του υψηλού πολιτικού κόστους μιας τέτοιας διαδικασίας.

Επισημαίνεται, ότι η Γενική Γραμματεία Τύπου ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία εκπόνησης χάρτη συχνοτήτων για τα FM, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.

Το ΣτΕ επίσης παρατηρεί, ότι ο νομοθέτης προσπάθησε να «παρατείνει επ’ αόριστον, με μεταγενέστερες διατάξεις, τη λειτουργία των σταθμών που είχαν ήδη ιδρυθεί άνευ αδείας και με αυθαίρετη κατάληψη συχνοτήτων», κάτι που δεν είναι φυσικά επιτρεπτό.

Το διπλό νόημα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας

Πέρα από το προφανές μήνυμα του ΣτΕ προς την Κυβέρνηση, στο κείμενο της απόφασης υπάρχει ένα ακόμη μήνυμα.

Η απόφαση αφορούσε την προσφυγή του ραδιοφωνικού σταθμού Hit FM της Κομοτηνής, κατά της απόφασης του ΕΣΡ με την οποία του αφαιρέθηκε η Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας (ΒΝΛ). Παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο διασαφηνίζει πως η νομοθεσία με την οποία αφαιρέθηκε η νόμιμη λειτουργία του ραδιοσταθμού είναι αντισυνταγματική, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την προσφυγή του ραδιοφωνικού σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο, κατά τη γνώμη μας, το ΣτΕ περνάει το μήνυμα σε πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν πρόβλημα με το ΕΣΡ, ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τη νόμιμη λειτουργία τους, κι ότι μέχρι να πραγματοποιηθεί κανονική αδειοδότηση, οι ΒΝΛ παραμένουν ζήτημα μεταξύ ραδιοσταθμών και ΕΣΡ.

Οι ραδιοσταθμοί της περιφέρειας, λοιπόν, αυτοί που έχουν αδικηθεί από την νομοθεσία πιο πολύ από όλους, όσο η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, παραμένουν «στριμωγμένοι» στον τοίχο ανάμεσα σε μια αντισυνταγματική νομοθεσία, ένα ανεπαρκές Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και ένα Συμβούλιο της Επικρατείας απρόθυμο να βοηθήσει.

Πηγή: http://www.radiofono.gr/node/4594