πε

Δύο τροπολογίες – προσθήκες επί Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούν την επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ειδικότερα:

Στην πρώτη τροπολογία-προσθήκη που αφορά την ανάγκη επαναφοράς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου 2011, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι είναι σαφές ότι η ανεπαρκέστατη μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όταν η αύξησή του από τον Μάρτιο του 2011 ήταν 1.471%, δεν πρόκειται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «θα εξακολουθήσει να είναι απλησίαστη για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές και του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα». Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης «είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης, και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανέναν φόρο». Μάλιστα, προσθέτει, πως «η αναποτελεσματικότητα του μέτρου εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από την απώλεια 237 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό, πολλά νοικοκυριά να στερηθούν το αγαθό της θέρμανσης εν μέσω χειμώνα. Παράλληλα, ανυπολόγιστη ήταν η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από την λαθροϋλοτομία που κατάστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις, και την ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα, επειδή οι πολίτες, προκειμένου να θερμανθούν, έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό». Ακόμη, υπογραμμίζουν, ότι «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα “εξόντωσης” των πολιτών» – θέμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και ερώτηση προς το Υπουργείο ΠΕΚΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία προτείνει την «άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, και την επιστροφή – ως πρώτο βήμα, στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος, με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μη στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011». Το μέτρο που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90€/λίτρο, από 1,20€ που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης φέτος, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Στη δεύτερη τροπολογία-προσθήκη που αφορά την ανάγκη παροχής δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τονίζει ότι η «προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο», επισημαίνει ότι «από μόνη της η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δεν είναι αρκετή να δώσει λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των φτωχών νοικοκυριών, καθώς οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει μία σειρά από ευπαθείς ομάδες στην απόλυτη φτώχεια». Ζητά συνεπώς την εξασφάλιση δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες μέχρι 1.200 Kwh το τετράμηνο, ως την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών ενός νοικοκυριού, ενώ για κατανάλωση μεγαλύτερη από αυτή την ποσότητα και μέχρι τις 2.000 Kwh, να υπάρχει χρέωση σύμφωνα με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης την αυτόματη ρύθμιση σε 24 άτοκες δόσεις, των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, ή την αναδρομική ένταξη των καταναλωτών αυτών στο προηγούμενο πρόγραμμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής και αυτών των δόσεων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει ότι το κόστος αυτής της παροχής μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όχι μόνο από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και από την κατάργηση «των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) και την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».