• «Το Επιμελητήριο να είναι πραγματικά στο πλευρό των επαγγελματιών».

Με 55 ψήφους η Σταυρούλα Πεχλεβάνη, στις εκλογές του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κατέλαβε ως δεύτερη σε ψήφους, τη μία από τις τρεις έδρες του συνδυασμού «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» του νέου Προέδρου Αντώνη Γραβάνη στο Επαγγελματικό Τμήμα, και αποτελεί τη μοναδική γυναίκα εκπρόσωπο του τοπικού επιχειρείν που εξελέγη στο νέο διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου.

Η Σταυρούλα Πεχλεβάνη είναι τα τελευταία έντεκα χρόνια (εν καιρώ οικονομικής κρίσης δηλαδή), ιδιοκτήτρια καταστήματος ανδρικών ρούχων αντιπροσωπεύοντας την εταιρεία «No Name» (τα τελευταία τέσσερα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, τα προηγούμενα στην οδό Βενιζέλου) – ενώ τον χώρο τον γνωρίζει από τα 19 της όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως υπάλληλος σε εμπορικά καταστήματα.

Η πρόταση συμμετοχής, το «ναι», και η «μεγάλη τιμή» της εκλογής

Την πρόταση του Αντώνη Γραβάνη στα μέσα Οκτωβρίου να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της «Συμφωνίας Ανασυγκρότησης», δεν την περίμενε, καθώς ουδέποτε μέχρι πρότινος δεν είχε συμμετάσχει σε εκλογική διαδικασία. Ο αρχικός της ενδοιασμός λόγω αυτής ακριβώς της «απειρίας» της, κάμφθηκε από την επιμονή του κ. Γραβάνη να δημιουργήσει έναν συνδυασμό με νέους επαγγελματίες, που να διαθέτουν συνάμα επαρκή εργασιακά και επαγγελματικά «διαπιστευτήρια», εμπειρία και γνώση του χώρου της αγοράς. Το τελικό «ναι» της συμμετοχής της ενίσχυσε καθοριστικά τον συνδυασμό όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα, καθώς οι επαγγελματίες εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στο πρόσωπό της, αν και όπως ομολογεί η ίδια, η προσωπική της εκλογή δεν ήταν αυτοσκοπός της. «Συμμετείχα επειδή πίστεψα στο όραμα του Αντώνη Γραβάνη για μια νέα επιμελητηριακή εποχή, και με στόχο να συνδράμω όσο θα μπορούσα», μας λέει. Ωστόσο, επειδή πάντα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον ο κάθε συμμετέχων επιθυμεί την επικράτηση, εννοείται ότι είχε την κοινή αγωνία των συνυποψηφίων της για τη νίκη της συλλογικής τους προσπάθειας, η οποία όταν τελικά ήρθε, την χαροποίησε ιδιαίτερα. Ως «πρωτάρα» σε εκλογές, νοιώθει ευτυχής, διότι όπως επισημαίνει «όχι μόνο αποκόμισα μια σημαντική εμπειρία, αλλά γνώρισα και υπέροχους ανθρώπους τους οποίους ήξερα μόνο φυσιογνωμικά», ενώ την εκλογή της τη χαρακτηρίζει «μεγάλη τιμή».

«Το Επιμελητήριο να είναι πραγματικά στο πλευρό των επαγγελματιών»

«Θεωρώ ότι το επιμελητήριο πρέπει να είναι κοντά στον επαγγελματία», τονίζει, και στο ερώτημά μας τι σημαίνει αυτό στην πράξη, απαντάει: «Εννοώ ότι ο επαγγελματίας, που πολεμά μόνος του να οργανωθεί και να δημιουργήσει, πρέπει να έχει κάπου να απευθυνθεί για να βρίσκει λύσεις στα ζητήματά του. Το επιμελητήριο να λειτουργεί συμβουλευτικά και προστατευτικά προς τον επαγγελματία. Ο επαγγελματίας είναι σήμερα απογοητευμένος και πολλές φορές απελπισμένος, και είναι πολύ άσχημο να μην έχει κάπου να απευθυνθεί…». Από την άλλη πλευρά, όμως, γνωρίζοντας καλά τον χώρο, σημειώνει πως «και ο επαγγελματίας την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταλάβει ότι για να πάρει πρέπει να δώσει, και δεν μιλώ υλικά. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, συνεργασία, συμμετοχή, αλληλεγγύη· να μην αδιαφορούμε λόγου χάρη όταν ο διπλανός συνάδελφος βάζει λουκέτο – όλα είναι μια αλυσίδα». Με άλλα λόγια, «επαγγελματίες και επιμελητήριο είναι αλληλένδετα, είναι ανάγκη να υπάρχει αμφίδρομη σχέση», κατά την κ. Πεχλεβάνη, η οποία προσθέτει με νόημα: «Αν θέλουμε να γκρινιάξουμε, υπάρχουν άπειρες αφορμές. Μπορούμε να γκρινιάζουμε για όλα. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε και να εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για το κοινό καλό». Γι’ αυτό και θεωρεί πως το αποτέλεσμα των εκλογών «είναι μια ευκαιρία για όλους μας να “δεθούμε”, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, και να κάνουμε πράγματα μαζί».

«Μεγάλη τιμή να είμαι η μοναδική “εκπρόσωπος” των γυναικών επαγγελματιών»

Τη ρωτήσαμε πως νοιώθει ως η μοναδική εκλεγείσα εκπρόσωπος του γυναικείου επιχειρείν, και αν αυτό είναι κάτι που τη «φορτώνει» με μια επιπλέον ευθύνη. «Οπωσδήποτε», απαντά, «από μόνο του το γεγονός αυτό εκτός από τιμητικό είναι και μια μεγάλη ευθύνη», και δηλώνει αποφασιστικά: «Θα κάνω ότι μπορώ για να βγάλω ασπροπρόσωπες τις γυναίκες επαγγελματίες. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και θα βοηθήσω όσο μπορώ για να δείξω ότι στη σημερινή εποχή η γυναίκα μπορεί να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση». Άλλωστε, συμπληρώνει, πως «η σημερινή γυναίκα είναι τελείως διαφορετική. Έχει κάνει αγώνες για να πετύχει όσα έχει πετύχει. Σε έναν “ανδροκρατούμενο” κόσμο έχει πολλά να δώσει και η αξιοσύνη της είναι αυταπόδεικτη».

Χαμηλών τόνων – Υψηλών δράσεων με γνώμονα την Υπευθυνότητα

Αυτό που χαρακτηρίζει τη Σταυρούλα Πεχλεβάνη, είναι το χαμηλό προφίλ, το χαμόγελο και η ευγένειά της. Παντρεμένη με τον στρατιωτικό και κορυφαίο δάσκαλο παραδοσιακών (Ηπειρώτικων) χορών Αργύρη Μπίστα, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά, ήταν πάντα πετυχημένη εργαζόμενη, επιχειρηματίας, μητέρα και σύζυγος. Σε κάθε της ενέργεια, από την εξυπηρέτηση του πελάτη μέχρι τη δημόσια συμπεριφορά της, προτάσσει την υπευθυνότητα. «Όλοι κρίνονται από τα έργα τους. Κι εμείς θα κριθούμε από το έργο μας στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στο επιμελητήριο», καταλήγει.