Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ που χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την πΓΔΜ «εθνική υποχώρηση», εξέδωσε ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταμάτης Σακελλίων, απαριθμώντας τα σημεία που όπως τονίζει καθιστούν τη συμφωνία «ιστορική».

Αναλυτικά η απάντησή του:

«Για «εθνική υποχώρηση» κάνει λόγο η τοπική ΝΔ όσον αφορά στη συμφωνία με τη FYROM. Για να δούμε αν είναι έτσι.

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (εθνική θέση)· το πέτυχε η κυβέρνηση; Το πέτυχε. Ονομασία για κάθε χρήση έναντι όλων (εθνική θέση)· το πέτυχε η κυβέρνηση;  Το πέτυχε.
Επιπροσθέτως τι πέτυχε;
1) Απάλειψη κάθε αλυτρωτικής διατύπωσης από το Σύνταγμα της γείτονος. Υπήρχε πριν; Όχι.
2) Πλήρη διαχωρισμό των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων από τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Υπήρχε πριν; Όχι.
3) Δεν αναγνωρίζει εθνική ταυτότητα αλλά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Υπήρχε πριν ως διεκδίκηση; Όχι. Ποια ήταν η πραγματικότητα; 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει τη FYROM ως Μακεδονία, νέτα-σκέτα. Αυτές οι χώρες πλέον θα αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με τον όρο στα σλαβικά «Βόρεια Μακεδονία».
4) Όσο για τη γλώσσα, ήδη από το 1977 είχε αναγνωριστεί ως μακεδονική από τον ΟΗΕ. Τι φέρνει η συμφωνία σε αυτό το σημείο; Ότι η μακεδονική γλώσσα που ομιλείται σήμερα στη γείτονα χώρα, είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης και δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική γλώσσα.
Μπορεί ακριβώς η ΝΔ να πει που βρίσκεται η «εθνική υποχώρηση»;
Μπορεί να μας πει δημόσια ποια ονόματα η ίδια χρησιμοποιούσε στη διαπραγμάτευση που υποτίθεται έκανε τόσα χρόνια;
Μπορεί να μας πει ποια είναι η θέση της; – γιατί με τις κυβιστήσεις του προέδρου της έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Είναι η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Αντώνη Σαμαρά; Είναι του Κώστα Καραμανλή του 2008 ή του Άδωνι Γεωργιάδη;
Τέλος, μπορεί να μας πει αν συμφωνεί με την ανοίκεια επίθεση του Σαμαρά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Η ιστορική αυτή συμφωνία λύνει ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής που μας ταλαιπωρούσε επί τρεις δεκαετίες. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη χώρα μας σε σημαντική δύναμη στα Βαλκάνια. Δύναμη ειρήνης, μια χώρα που θέλει να λύνει προβλήματα. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ΝΔ. Θα τολμήσει άραγε τουλάχιστον την ψήφο κατά συνείδηση όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή;
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Η συμφωνία είναι πάντα υπό αίρεσιν. Δηλαδή αν εφαρμόζονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί, τότε θα προχωρά – αν όχι, ακυρώνεται αυτόματα. Να υποθέσουμε ότι η ΝΔ συμφωνεί με το VMRO; Γιατί και εκείνοι πυροβολούν τον Ζάεφ για εθνική μειοδοσία. Ας το συζητήσετε λοιπόν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μέλη του οποίου είστε και οι δύο».
Advertisement